/* contents of a small JavaScript file */ zdrowa vege kuchnia : Pyszne i zdrowe domowe krakersy z quinoa (wegańskie, bezglutenowe) https://www.facebook.com/profile.php?id=100009670980362

niedziela, 25 października 2015

Pyszne i zdrowe domowe krakersy z quinoa (wegańskie, bezglutenowe)

Uwielbiam domowe krakersy, przede wszystkim dlatego, że zawierają tylko naturalne i bardzo zdrowe składniki, nie znajdziemy w nich konserwantów, utwardzanych tłuszczy roślinnych, mąki pszennej, cukru, emulgatorów, regulatorów kwasowości i innych niepotrzebnych dodatków, są w nich tylko naturalne i bardzo zdrowe składniki, mnóstwo białka, witamin i minerałów, a do tego smakują wyśmienicie, świeżutkie, chrupiące krakersy idealne jako przekąska lub dodatek do dania głównego. 

Bardzo fajne w tych krakersach jest to, że można je dowolnie modyfikować, zgodnie z własnymi upodobaniami, można zrobić je w wersji pikantnej, na słodko, z dodatkiem ziół prowansalskich lub w innej ulubionej wersji, do tego są wegańskie i jeśli znajdziecie nasiona nie zanieczyszczone glutenem to będą również w 100% bezglutenowe :) 



 Składniki : 
  • 6 łyżek ziaren słonecznika
  • 6 łyżek ziaren białego sezamu
  • 5 łyżek siemienia lnianego zmielonego
  • 6 łyżek konopi (zmielonych w młynku, można zastąpić siemieniem również trzeba go zmielić)
  • 6 łyżek płatków quinoa melvit
  • 1 łyżeczka soli
  •  50 ml oliwy lub innego oleju
  • przyprawy ( ja dodałam mieszankę 18 przypraw, paprykę słodką, ostrą, majeranek, tymianek,pieprz, curry)
  • 300 ml wody
Przygotowanie : 
Wymieszać wszystkie ziarenka i płatki, dodać olej, sól, przyprawy i stopniowo dodawać wodę, aż składniki się połączą, a masa będzie dość luźna, następnie rozsmarować masę na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, piec 25 minut w temperaturze 150 stopni, a następnie wyjąć pokroić i wstawić jeszcze na ok 30 minut, aż będą chrupiące. 


5 komentarzy:

  1. Bardzo fajny pomysł na ciasteczka :)
    Zabieram kilka na jutro do pracy :)

    OdpowiedzUsuń
  2. lubię takie przekąski, wyglądają smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale fajne przekąski do pochrupania :-) mniam :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyglądają na pyszne! Jeszcze nie robiłam krakersów, muszę nadrobić :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...