- 2 szklanki płatków owsianych kupiec
- 200 g daktyli
- kilka łyżek jagodowego dżemu chia przepis tutaj
- 1-2 łyżki oleju kokosowego
Przygotowanie:
Daktyle zalać gorącą wodą i odstawić na 15 minut, płatki owsiane zmielić w młynku do kawy lub blenderze na mąkę, następnie zblendować daktyle i połączyć je z płatkami owsianymi, wyrabiając ciasto dodać oleju kokosowego i w razie potrzeby wody, uformować kulę i włożyć na chwilę do zamrażarki, po wyjęciu położyć ją na arkuszu papieru do pieczenia i przykryć drugim, rozwałkować dość grubo i wykroić ciasteczka (ja wykrajałam je kieliszkiem do wódki) nałożyć nadzienie między dwa ciasteczka i wstawić na 10-15 minut do zamrażarki :)
Smacznego :)
cudny przepis ;) uwielbiam ostatnio wszystko, co z płatków owsianych i właśnie szykuje się na jakiś dobry deserek. Dziękuję za inspirację ;) pozdrawiam i zapraszam www.co-dzis-zgotowac.blog.pl
OdpowiedzUsuńSzkoda, że jeden to aż ok. 100 kcal :(
OdpowiedzUsuńNiemniej jednak wyglądają mega apetycznie!
Zarówno dżem, jak i same ciasteczka genialne! uwielbiam owsiane słodkości, a skoro zdrowe to do zrobienia! :)
OdpowiedzUsuńpycha ! ja niedawno zrobiłam tradycyjne, z białek, ale tymi jestem zaintrygowana :) No i nie trzeba ich piec - to wiele ułatwia :D
OdpowiedzUsuńświetny pomysł :)
OdpowiedzUsuńFajny przepis! :)
OdpowiedzUsuńSuper wyglądają, przepis bardzo mi się podoba :)
OdpowiedzUsuńHej ! Nominowałam Cię do Liebster Blog Award. Pytania na blogu : http://urudejnatalerzu.blogspot.com/ ;)
OdpowiedzUsuńDaktyle świeże czy suszone też mogą być?
OdpowiedzUsuńMogą być suszone :)
Usuń