Zapraszam również do wypróbowania wersji truskawkowej przepis tutaj :)
Składniki :
- 2 szklanki jagód
- 3-4 łyżki nasion chia
- opcjonalnie 2 łyżki miodu
Przygotowanie :
Lekko zblendować jagody, gotować przez chwilę na małym gazie dodać nasiona chia , miód i mieszać, aż zgęstnieje, jeśli jagody mają dużo soku można dodać więcej nasion chia, wyłożyć do słoika i pozostawić do ostygnięcia ( w słoiku dżem jeszcze zgęstnieje) przechowywać w lodówce od 3-5 dni :)
Jeżeli chcecie zrobić wersję bez gotowania to należy użyć dwa lub nawet trzy razy więcej nasion i zostawić dżem na noc do zgęstnienia:)
banalne :)
OdpowiedzUsuńmuszę jak najszybciej wypróbować ten pomysł!
OdpowiedzUsuńTak proste, a wygląda tak dooobrzeee :}
OdpowiedzUsuńZa truskawkową wersję zabieram się już od początku sezonu, ale jagodowa brzmi jeszcze lepiej :)
OdpowiedzUsuńA czy można to za pasteryzować? Tak aby było na zimę?
OdpowiedzUsuń