/* contents of a small JavaScript file */ zdrowa vege kuchnia : 3x dżem chia bez cukru czereśniowy, jagodowy, truskawkowy https://www.facebook.com/profile.php?id=100009670980362

sobota, 11 lipca 2015

3x dżem chia bez cukru czereśniowy, jagodowy, truskawkowy

Dzisiaj zrobiłam trzeci dżem z nasionkami chia, muszę wam powiedzieć, że uzależniłam się od nich są pyszne, domowe bez ogromnej ilości cukru i smakują obłędnie, jeśli jeszcze nie próbowaliście tego przepysznego dżemu to jak najszybciej zróbcie swoją ulubioną wersję, mieszajcie dowolne owoce, a jeśli chodzi o proporcje zacznijcie od 2 łyżek na 2 szklanki i w razie potrzeby zwiększajcie ilość, trzeba pamiętać, że dżem po ostygnięciu jeszcze zgęstnieje :) 



1. Truskawkowy dżem chia 

 - 2 szklanki truskawek
 - 2 łyżki nasion chia 
- 1-2 łyżeczki miodu do smaku 
















2. Jagodowy dżem chia  



 - 2 szklanki jagód
 - 2-3 łyżki chia
 - 2 łyżeczki miodu 
















3. Czereśniowy/ wiśniowy dżem chia 



 - 2 szklanki wiśni lub czereśni
 - 3-4 łyżki nasion chia 
 - 2 łyżeczki miodu 














Przygotowanie : 
Zblendować lekko owoce, lub rozgnieść widelcem chwilę zagotować i stopniowo dodawać nasiona chia, można dodać więcej jeśli owoce są bardzo soczyste, następnie poczekać jak ostygnie, dodać miód, przełożyć do słoiczka i przechowywać w lodówce około 4-5 dni. :)

8 komentarzy:

  1. akurat mam spory zapas chia, a sezonowych owoców jest teraz pełno, więc na pewno spróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  2. a myślisz, że można je zawekować i potrzymać dłużej (kilka miesięcy)? nie zepsują się?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Właśnie nie wiem wydaje mi się, że wtedy sama pasteryzacja może nie wystarczyć i bakterie mogą się rozwinąć ze względu na małą ilość cukru, ale nie mogę tego powiedzieć na 100% można jeden potrzymać dłużej i zobaczyć czy nie zrobi się kwaśny.

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...