3x dżem chia bez cukru czereśniowy, jagodowy, truskawkowy
Dzisiaj zrobiłam trzeci dżem z nasionkami chia, muszę wam powiedzieć, że uzależniłam się od nich są pyszne, domowe bez ogromnej ilości cukru i smakują obłędnie, jeśli jeszcze nie próbowaliście tego przepysznego dżemu to jak najszybciej zróbcie swoją ulubioną wersję, mieszajcie dowolne owoce, a jeśli chodzi o proporcje zacznijcie od 2 łyżek na 2 szklanki i w razie potrzeby zwiększajcie ilość, trzeba pamiętać, że dżem po ostygnięciu jeszcze zgęstnieje :)
Przygotowanie : Zblendować lekko owoce, lub rozgnieść widelcem chwilę zagotować i stopniowo dodawać nasiona chia, można dodać więcej jeśli owoce są bardzo soczyste, następnie poczekać jak ostygnie, dodać miód, przełożyć do słoiczka i przechowywać w lodówce około 4-5 dni. :)
Właśnie nie wiem wydaje mi się, że wtedy sama pasteryzacja może nie wystarczyć i bakterie mogą się rozwinąć ze względu na małą ilość cukru, ale nie mogę tego powiedzieć na 100% można jeden potrzymać dłużej i zobaczyć czy nie zrobi się kwaśny.
akurat mam spory zapas chia, a sezonowych owoców jest teraz pełno, więc na pewno spróbuję :)
OdpowiedzUsuńJakie proste, a smaczne.
OdpowiedzUsuńFajny pomysł :)
OdpowiedzUsuńoo mniam! :)
OdpowiedzUsuńFantastyczne są te dżemiki :-)
OdpowiedzUsuńFantastyczne są te dżemiki :-)
OdpowiedzUsuńa myślisz, że można je zawekować i potrzymać dłużej (kilka miesięcy)? nie zepsują się?
OdpowiedzUsuńWłaśnie nie wiem wydaje mi się, że wtedy sama pasteryzacja może nie wystarczyć i bakterie mogą się rozwinąć ze względu na małą ilość cukru, ale nie mogę tego powiedzieć na 100% można jeden potrzymać dłużej i zobaczyć czy nie zrobi się kwaśny.
Usuń