- 1 szklanka mąki żytniej pełnoziarnistej (ja użyłam takiej o drobnej granulacji)
- 1 szklanka płatków owsianych górskich kupiec
- 20 g drożdży w kostce
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
- 1 jajko
- 2/3 szklanki mleka
- 50 g oliwy
Zioła i ziarna do obtoczenia, ja użyłam:
- sezam
- słodką paprykę
- curry
- szczypiorek
Przygotowanie :
Zaczyn: drożdże rozkruszyć do dużego kubka i dodać cukier, wymieszać i poczekać 2 minuty aż będzie płynny, następnie dodać łyżkę mleka i ciepłe (ale nie gorące) mleko i zostawić na 15 minut, w ciepłym miejscu pod przykryciem aż podwoi swoją objętość.
W tym czasie wsypać do miski mąkę, płatki owsiane zmielone na mąkę (blenderem lub młynkiem), jako, oliwę i przygotowany zaczyn, odstawić na ok 40 minut w ciepłe miejsce pod przykryciem do urośnięcia. Po tym czasie podsypać ciasto mąką i wyrobić kulę, następnie odrywamy kawałki ciasta i formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, układamy kulki na blaszkę, nie musi być pełno, bo chlebek i tak urośnie, pieczemy ok 40 minut w temperaturze 175 stopni.
Super pomysl, mniam
OdpowiedzUsuńFajnie wygląda ten chlebek:)
OdpowiedzUsuńAleż to cudnie wygląda ! Jak efektownie :)
OdpowiedzUsuńale genialny pomysł!
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł, chlebek wygląda świetnie :-)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo ciekawie. ;)
OdpowiedzUsuńSwietny chleb ale z veganską kuchnią nie ma nic wspólnego :-( pzdr
OdpowiedzUsuńzdrowa vege kuchnia to kuchnia wegetariańska, a nie wegańska stąd przepis :)
Usuń