/* contents of a small JavaScript file */ zdrowa vege kuchnia : Chlebek z ziołowych kuleczek z płatkami owsianymi https://www.facebook.com/profile.php?id=100009670980362

wtorek, 14 lipca 2015

Chlebek z ziołowych kuleczek z płatkami owsianymi

Dzisiaj przepis na pyszny i zdrowy chlebek ziołowy, który możecie zrobić używając swoich ulubionych ziół i ziarenek, chlebek dzięki dodatkowi płatków owsianych jest miękki i puszysty, a dodatek ziół sprawia, że po upieczeniu pięknie pachnie, muszę przyznać, że powinnam zrobić dwa takie chlebki, bo ten znikł w pięć minut:) 





 Składniki : 
- 1 szklanka mąki żytniej pełnoziarnistej (ja użyłam takiej o drobnej granulacji)
- 1 szklanka płatków owsianych górskich kupiec 
- 20 g drożdży w kostce
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
- 1 jajko
- 2/3 szklanki mleka
- 50 g oliwy
Zioła i ziarna do obtoczenia, ja użyłam:
- sezam
- słodką paprykę
- curry
- szczypiorek

Przygotowanie : 
Zaczyn: drożdże rozkruszyć do dużego kubka i dodać cukier, wymieszać i poczekać 2 minuty aż będzie płynny, następnie dodać łyżkę mleka i ciepłe (ale nie gorące) mleko i zostawić na 15 minut, w ciepłym miejscu pod przykryciem aż podwoi swoją objętość.
W tym czasie wsypać do miski mąkę, płatki owsiane zmielone na mąkę (blenderem lub młynkiem), jako, oliwę i przygotowany zaczyn, odstawić na ok 40 minut w ciepłe miejsce pod przykryciem do urośnięcia. Po tym czasie podsypać ciasto mąką i wyrobić kulę, następnie odrywamy kawałki ciasta i formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, układamy kulki na blaszkę, nie musi być pełno, bo chlebek i tak urośnie, pieczemy ok 40 minut w temperaturze 175 stopni. 



  Gotuj w zdrowym stylu

8 komentarzy:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...