Ten chlebek, a może raczej ciasto jest po prostu przepyszny i zrobiony w znacznie zdrowszej,szybszej i wygodniejszej wersji , zamiast użyć soku z pomarańczy, używamy kremowego smoothie zrobionego ze zblendowanego pomarańcza i jogurtu greckiego, zamiast mąki pszennej użyłam równie delikatnej ale zdrowszej mąki ryżowej i połączyłam ją z mąką żytnią pełnoziarnistą, zamiast cukru możecie dodać ksylitol (wtedy będzie super zdrowy), ja do przepisu użyłam świeżej żurawiny, którą bez problemu powinniście znaleźć na targu, albo w supermarkecie, ja kupiłam dużą (hodowlaną) i drobniejszą (leśną) obie smakują wyśmienicie, z reszty która mi została zrobię wkótce pyszny pomarańczowo żurawinowy sos.
Składniki :
1,5 szklanki żurawiny świeżej
2 średnie pomarańcze
3-4 łyżeczki ksylitolu lub cukru
2 szklanki mąki (ja użyłam 1 szklankę mąki ryżowej i jedną żytniej pełnoziarnistej)
2 łyżeczki płaskie proszku do pieczenia lub sody
1/2 szklanki ksylitolu lub cukru
1/2 łyżeczki soli
1 jajko
jogurt grecki duży ok 330 g
Przygotowanie : Pomarańcza blendujemy razem z 3-4 czubatymi łyżeczkami jogurtu, przelewamy do miski i dodajemy umytą żurawinę. Mieszamy wszystkie suche składniki (mąkę, proszek, cukier, sól) Roztrzepujemy jajko widelcem i mieszamy razem z resztą jogurtu. Do żurawiny z pomarańczą dodajemy suche składniki oraz jogurt z jajkiem, masę przelewamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia ( mi wyszły dwie małe keksówki) pieczemy ok 50 minut w 160 stopniach uważając by ciasto się nie przypaliło, pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia (gorące jest wilgotne i nie uda się go wyjąć z blaszki)
Rewelacja, myślę, że wyszłoby też bez jajka i z mlekiem roślinnym wtedy to już byłby dla mnie idealny :-)
OdpowiedzUsuńŚwietne połączenie - na pewno wyszło obłędne, bo wygląda smakowicie i sama bym się chętnie kawałkiem lub dwoma zaopiekowała :D
OdpowiedzUsuń