/* contents of a small JavaScript file */ zdrowa vege kuchnia : Ekspresowy piernik na ostatnią chwilę, bez masła, jajek i miodu https://www.facebook.com/profile.php?id=100009670980362

środa, 23 grudnia 2015

Ekspresowy piernik na ostatnią chwilę, bez masła, jajek i miodu

Ten piernik jest idealny dla tych wszystkich, którzy przed świętami nie mają kompletnie na nic czasu, ale również dla tych wszystkich, którzy uparcie powtarzają : ,,ja nie umiem piec ciast,piernik nawet nie wiem jak się za to zabrać'', koniecznie dajcie im ten przepis, ponieważ jest to najprostszy przepis na piernik jaki istnieje, wystarczy wszystkie składniki umieścić w misce, wymieszać (łyżką !) i przelać na blaszkę, nie trzeba przesiewać mąki, oddzielać jajek,  topić masła nic nawet powidła kładzie się do środka razem z wszystkimi składnikami, dzięki temu, że jest taki prosty w wykonaniu, można poprosić o pomoc najmłodszych, to dopiero radość samemu upiec piernik :) Jedyna trudność to pieczenie, pamiętajcie, żeby sprawdzać patykiem czy piernik dopiekł się w środku (kiedyś za szybko go wyjęłam i niestety opadł, ale wrzuciłam go z powrotem do piekarnika i wyszedł idealny)

Chciałbym złożyć Wam wszystkim najserdeczniejsze świąteczne życzenia, żeby święta były smaczne, rodzinne i najwspanialsze na świecie :):) 





Składniki : 
  • 3 szkl. mąki pszennej
  • 2 szkl. maślanki
  • 3/4 szkl. cukru
  • 1/2 szkl. oleju
  • 2 łyżki powideł śliwkowych
  • 2 łyżki czubate kakao
  • 3 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 2 łyżeczki sody
Przygotowanie : 

Wszystko umieścić w  misce, wymieszać łyżką, przelać na blaszkę keksówkę wyłożoną papierem do pieczenia, piec ok 45-60 minut w temperaturze 175 stopni, przed wyjęciem sprawdzamy wbijając patyczek w środek piernika czy jest suchy. Po wystygnięciu można polać polewą (ja rozpuściłam czekoladę i polałam nią piernik) 

Przepis pochodzi z blogu taste& bake i jest dostępny tutaj 

 

6 komentarzy:

  1. Maślanka niej est przypadkiem na bazie mleka? chyba że chodzi o taką wege, jeśli tak to gdzie mogę taką dostać?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można użyć np śmietany owsianej lub wegańskiego jogurtu sojowego, zapewnią taką samą wilgotność ciastu, można ewentualnie użyć mleka roślinnego ale wtedy trzeba użyć mniej np 1 szklankę.

      Usuń
  2. Witam,jeśli nie musi to być wegański piernik to lepiej użyć jogurtu czy kefiru? Marlena

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wydaję mi się, że lepszy będzie jogurt :)

      Usuń
    2. Dziękuję bardzo za odpowiedź, już zrobiłam - jednak z kefirem. Jutro zobaczymy co wyszło ;) Pozdrawiam! Marlena

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...