Składniki :
- 250g masła
- 400g mąki
- 80 g cukru pudru
- 40 g cukru waniliowego (najlepiej taki prawdziwy z ziarnami wanilii jest przepyszny)
- 3 łyżeczki domowej przyprawy ( ja użyłam kory cynamonu, anyżu, goździków, ziela angielskiego oraz pieprzu)
- 4 łyżeczki miodu
- 1 łyżeczka domowego ekstraktu waniliowego (opcjonalnie)
- 1 płaska łyżeczka kako
- 1 białko
- 1 szklanka cukru
Posiekać masło nożem , dodać pozostałe składniki, zagnieść ciasto, uformować z niego dwie kule, rozwałkować między dwoma arkuszami papieru, odstawić na chwilę w zimne miejsce, wyciąć pierniczki i piec ok 10 minut w temperaturze 180 stopni. Białko zmiksować z cukrem do uzyskania gładkiej masy, przyozdobić pierniczki (ja użyłam do tego specjalnego pisaka)
Smacznego :) i Wesołych Świąt :)
A czy jest możliwość żeby zrobić bez miodu?
OdpowiedzUsuńWyglądają genialnie! :)
Dziękuję, myślę, że powinny wyjść bez problemu również bez miodu :)
UsuńŚliczne pierniczki :)
OdpowiedzUsuńpięknie dekorowane! co za precyzja ;-)
OdpowiedzUsuńJakie to vege jak z masłem i miodem 😒
OdpowiedzUsuńVege- vegetariańskie,
UsuńWegetarianie spożywają jajka masło , mleko miód