/* contents of a small JavaScript file */ zdrowa vege kuchnia : Krajanka z masła orzechowego i płatków owsianych z otrębową kruszonką i powidłami śliwkowymi bez mąki, masła i cukru https://www.facebook.com/profile.php?id=100009670980362

piątek, 4 grudnia 2015

Krajanka z masła orzechowego i płatków owsianych z otrębową kruszonką i powidłami śliwkowymi bez mąki, masła i cukru

Ten przepis wymyśliłam na poczekaniu, miałam ochotę na coś słodkiego w lodówce duży słoik masła orzechowego, niestety w szufladzie tylko resztka płatków owsianych, znalazłam jeszcze różnego rodzaju otręby i płatki quinoa więc postanowiłam to wszystko połączyć i stworzyć pyszną ale znacznie zdrowszą wersję krajanki. Przepis jest banalnie prosty, ciasto piecze się tylko 10 minut, a do tego smakuje tak obłędnie, że jeszcze zanim skończyłam robić zdjęcia pochłonęłam trzy duże kawałki, ciasto wyszło cudownie, nie spodziewałam się takiego smaku, dlatego jak najbardziej polecam wam ten przepis i zachęcam do wypróbowania :)




 Składniki na kwadratową blaszkę (połowa tradycyjnej): 

Na spód :
  • 2 szklanki płatków owsianych
  • 6 łyżek otrębów owsianych z nasionami chia ( z melvita)
  •  6 łyżek masła orzechowego ( bez cukru)
  • 2 czubate łyżeczki miodu (więcej lub mniej wedle uznania)
  • jedno małe jajko
 Na kruszonkę :
  • 1/3 szklanki otrębów owsianych z nasionami chia melvit lub inne
  • 1/3 szklanki płatków quinoa z melivta (można dodać więcej otrębów jeśli nie mamy płatków)
  • 2 łyżki masła orzechowego
  • 1-2 łyżeczki miodu 
Dodatkowo : 
  • mały słoiczek powideł śliwkowych do posmarowania ciasta (najlepiej takich domowej roboty bez cukru )
Przygotowanie : 
  • Spód : W misce mieszamy płatki owsiane i otręby z masłem, miodem i jajkiem, jeśli masa za słabo się skleja można dodać więcej masła albo więcej miodu, następnie powstałe ciasto wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy ok. 10-15 minut w temperaturze 160-170 stopnii.
  • Gdy ciasto ostygnie smarujemy je powidłami
  • Kruszonka: w miseczce mieszamy otręby, płatki z miodem i masłem, można dodać więcej lub mniej masła i miodu w zależności od tego jaką chcemy mieć konsystencje i smak kruszonki, posypujemy nią posmarowane powidłami ciasto, najlepiej kroić je ostrym nożem albo nożem do pizzy :)

 


7 komentarzy:

  1. Pysznie wygląda, jak bomba energetyczna :) Myślę, że taki jeden kawałek daje dużo energii :)

    OdpowiedzUsuń
  2. juz grzeje piekarnik i ide robic ta pysznotke :)

    OdpowiedzUsuń
  3. ale genialny przepis. kocham powidła z masłem orzechowym
    Zapraszam do mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetne połączenia smakowe, powidła i masło orzechowe uzupełniają się idealnie :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wspaniałe wegetariańskie przepisy, do tego zapewne smakowite, skoro tak apetycznie wyglądają. Na pewno, nie raz z nich skorzystam, bo moja Wnusia jest wegetarianką, ja po części bo zdarza się że czasem zjadam odrobinkę mięsa na obiad, ale wędlin nie jadam, a ciasta i ciasteczka oraz wszystkie słodkości to uwielbiam, tak zwyczajnie jestem słodkościowy łasuch :) Dziękuje, za tak wspaniały wybór słodkości i potraw. Pozdrawiam Cię Agnieszko i życzę miłego i radosnego dnia...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję za miłe słowa :) i cieszę się, że przepisy przypadły do gustu :) również pozdrawiam i życzę miłego dnia :)

      Usuń
  6. O mamo, ale pysznieee! U nas dzisiaj trochę niezdrowo z racji Mikołajek, więc cheatday :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...