/* contents of a small JavaScript file */ zdrowa vege kuchnia : Chleb z ziaren, bez mąki, zakwasu i drożdży czyli słynny chlebek zmieniający życie https://www.facebook.com/profile.php?id=100009670980362

czwartek, 19 listopada 2015

Chleb z ziaren, bez mąki, zakwasu i drożdży czyli słynny chlebek zmieniający życie

Przepis na life changing loaf of bread znajduje się chyba na każdym zagranicznym blogu, powstało wiele różnych modyfikacji podstawowej wersji, która pojawiła się na blogu My new roots już dobre parę lat temu, chlebek okazał się wielkim hitem, w oryginalnej wersji występują w nim nasiona chia i babka płesznik, to jest nieco łatwiejszą wersja zrobiona z bardziej dostępnych i tańszych składników, jeśli chcecie natomiast zrobić oryginalną wersję to zapraszam tutaj, koniecznie spróbujcie również krakersów zmieniających życie :) 


 Składniki :
  • 1 szklanka ziaren słonecznika
  • 3/4 szklanki siemienia lnianego
  • 1/2 szklanki migdałów (przekrojonych na pół lub drobniej)
  • 1 i 1/2 szklanki płatków owsianych
  • 10 czubatych łyżek zmielonego siemienia lnianego
  • 2 płaskie łyżeczki soli
  • 1 łyżka miodu/ syropu z agawy (można pominąć)
  • 5 łyżek oleju roślinnego
  • 1 i 1/2 szklanki letniej wody 
Przygotowanie : 
Połączyć suche składniki z miodem, olejem oraz wodą i odstawić na ok 1 godzinę, następnie przełożyć masę na blaszkę wyłożoną papierem i piec ok 50-60 minut w temperaturze ok 180-190 stopni, chleb kroimy dopiero jak ostygnie, najlepiej na drugi dzień ( jeśli natomiast nie przeszkadza wam, że chleb może się kruszyć to można jeść od razu jak przestygnie) Smacznego :)


 

Menu dla diabetyka

13 komentarzy:

  1. takie chleby nie dość, że dostarczają wielu składników odżywczych to jeszcze są bardzo sycące!

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo mi smakują takie chlebki. Pycha :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie rozwala sie? Zrobilam kiedys podobny i nie sposob bylo ukroic normalnej kromki...:( moze wiecej siemienia..?
    I woda letnia bedzie OK? Odstawic do lodowki czy w temp.pokojowej?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No niestety chlebek trochę różni się od tradycyjnego i może się kruszyć, ale kromki mi udawało się kroić w miarę normalne, najlepiej jest jak się go kroi na drugi dzień, można dodać więcej siemienia albo dodać nasion chia tak jak w oryginale, woda najlepiej letnia, ja trzymałam w temperaturze pokojowej, pozdrawiam :)

      Usuń
  4. Chlebek wygląda po prostu zniewalające, z pysznymi i zdrowymi dodatkami, coś pysznego :).

    OdpowiedzUsuń
  5. Mniam, mniam. Podoba mi się ten przepis głównie ze względu na ziarna słonecznika, migdały, płatki owsiane. Uwielbiam. Nie mogę się doczekać, jak spróbuję zrobić taki chlebek. Wygląda niesamowicie.

    OdpowiedzUsuń
  6. Moja teściowa robi podobny, tylko dodaje do niego trochę ziemniaków, wtedy jest wilgotny i bardzo długo zachowuje świeżość. Lubię takie chlebki, są treściwe i o wiele smaczniejsze niż jakikolwiek kupiony w sklepie chleb.

    OdpowiedzUsuń
  7. do zimnego, czy nagrzanego piekarnika?:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Można zamiast oleju dać oliwę?

    OdpowiedzUsuń
  9. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...