Właściwości zdrowotne riccotty
Riccotta to ser, który należy do serów niedojrzewających, co jest bardzo pozytywną cechą bo dzięki temu, że nie dojrzewa zachowuje w sobie wszystkie najcenniejsze białka, głównie albuminy i globuliny, stąd serwatka, z której powstaje ten ser, jest bardzo często obecna w mlekach dla dzieci oraz w odżywkach dla sportowców. Bardzo ważne jest dostarczanie białka w codziennej diecie, ponieważ białka przyspieszają metabolizm oraz dają na długo uczucie sytości, co jest ważne w przypadku odchudzania, najlepiej żeby były to białka pełnowartościowe, zawierały aminokwasy egzogenne w odpowiednich proporcjach oraz w odpowiedniej ilości, do tego powinny być strawne oraz mieć jak najmniej nasyconych tłuszczów więc śmiało sięgajcie po ten pyszny ser, który zawiera białko o dużej wartości odżywczej, mało tłuszczu, a dodatkowo bardzo duże ilości wapnia i selenu :)
Składniki :
na spód :
- 1 szklanka mąki
- 1/4 szklanki cukru lub ksylitolu
- 1 jajko
- 1/4 szklanki masła klarownego (zimnego)
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (opcjonalnie)
- 250 g riccotty
- 1/2 szklanki wiórków kokosowych (podpróżonych na złoto na patelce)
- sok z połówki limonki
- 1-2 łyżeczki miodu do smaku
Wymieszać mąkę, cukier, ekstrakt oraz masło i wyrabiać ciasto łącząc masło z mąką, następnie dodać jajko i uformować gładką kulę, następnie odrywając ciasto wyłożyć nim foremki na babeczki (ja użyłam takich silikonowych) , piec ok 20 minut (aż zaczną się lekko rumienić) , w tym czasie przygotować krem, wymieszać ricottę z wiórkami limonką i miodem, jeśli masa wydaje wam się za gęsta można dodać jogurtu naturalnego
Smacznego :)
Babeczki wyglądają smacznie:) Połączenia serka ricotta z wiórkami kokosowymi jeszcze nie próbowałam.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)
Babeczki wyglądają smacznie:) Połączenia serka ricotta z wiórkami kokosowymi jeszcze nie próbowałam.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)
Świetna inspiracja, koniecznie muszę takie mała babeczki zrobić, w nieco dopasowanej, wegańskie j wersji :-)
OdpowiedzUsuńAle wiosennie wyglądają :)
OdpowiedzUsuńMusza być bardzo lekkie i orzeźwiające :) Bo wyglądają przepysznie :)
OdpowiedzUsuńTarteletki świetne. Wyglądają bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńAle wspaniałe :-) zjadłabym z chęcią :-)
OdpowiedzUsuńmmm... pewnie samo nadzienie zdążyłabym zjeść, zanim trafiłoby do tartaletek. ;)
OdpowiedzUsuń