/* contents of a small JavaScript file */ zdrowa vege kuchnia : Pyszne tarteletki z nadzieniem z kokosa, riccotty i limonki https://www.facebook.com/profile.php?id=100009670980362

sobota, 9 stycznia 2016

Pyszne tarteletki z nadzieniem z kokosa, riccotty i limonki

Lubicie riccottę ? ja bardzo, chociaż do tej pory jadłam ją głównie w wersji wytrawnej, to jednak dzisiaj postanowiłam wymyślić z niej deser, no i tak powstały te przepyszne tarteletki :)

Właściwości zdrowotne riccotty 
Riccotta to ser, który należy do serów niedojrzewających, co jest bardzo pozytywną cechą bo dzięki temu, że nie dojrzewa zachowuje w sobie wszystkie najcenniejsze białka, głównie albuminy i globuliny, stąd serwatka, z której powstaje ten ser, jest bardzo często obecna w mlekach dla dzieci oraz w odżywkach dla sportowców. Bardzo ważne jest dostarczanie białka w codziennej diecie, ponieważ białka przyspieszają metabolizm oraz dają na długo uczucie sytości, co jest ważne w przypadku odchudzania, najlepiej żeby były to białka pełnowartościowe, zawierały aminokwasy egzogenne w odpowiednich proporcjach oraz w odpowiedniej ilości, do tego powinny być strawne oraz mieć jak najmniej nasyconych tłuszczów więc śmiało sięgajcie po ten pyszny ser, który zawiera białko o dużej wartości odżywczej, mało tłuszczu, a dodatkowo bardzo duże ilości wapnia i selenu :)  



Składniki : 
na spód : 
  • 1 szklanka mąki
  • 1/4 szklanki cukru lub ksylitolu
  • 1 jajko
  • 1/4 szklanki masła klarownego (zimnego)
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (opcjonalnie)
na krem : 
  • 250 g riccotty
  • 1/2 szklanki wiórków kokosowych (podpróżonych na złoto na patelce)
  • sok z połówki limonki
  • 1-2 łyżeczki miodu do smaku 
Przygotowanie :

Wymieszać mąkę, cukier, ekstrakt oraz masło i wyrabiać ciasto łącząc masło z mąką, następnie dodać jajko i uformować gładką kulę, następnie odrywając ciasto wyłożyć nim foremki na babeczki (ja użyłam takich silikonowych) , piec ok 20 minut (aż zaczną się lekko rumienić) ,  w tym czasie przygotować krem, wymieszać ricottę z wiórkami limonką i miodem, jeśli masa wydaje wam się za gęsta można dodać jogurtu naturalnego 
Smacznego :)

 


8 komentarzy:

  1. Babeczki wyglądają smacznie:) Połączenia serka ricotta z wiórkami kokosowymi jeszcze nie próbowałam.
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Babeczki wyglądają smacznie:) Połączenia serka ricotta z wiórkami kokosowymi jeszcze nie próbowałam.
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetna inspiracja, koniecznie muszę takie mała babeczki zrobić, w nieco dopasowanej, wegańskie j wersji :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale wiosennie wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Musza być bardzo lekkie i orzeźwiające :) Bo wyglądają przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Tarteletki świetne. Wyglądają bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ale wspaniałe :-) zjadłabym z chęcią :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. mmm... pewnie samo nadzienie zdążyłabym zjeść, zanim trafiłoby do tartaletek. ;)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...