Poduszeczki nadziewane masłem orzechowym, wegańskie i bezcukrowe
Pyszny pomysł na weekendowe ciasteczka, robi się je bardzo szybko, potrzeba do nich niewiele składników, smakują obłędnie, a do tego to o wiele zdrowsza wersja niż kupne wypchane cukrem, tłuszczami trans i przetworzoną mąką ciasteczka. Można zrobić je z dowolnej mąki ja użyłam zmielonych płatków owsianych, można użyć miodu, syropu klonowego lub ksylitolu, nie ma w nich dodatku jajek, dlatego ciasteczka mogą wyjść dosyć sypkie więc najlepiej zrobić małe ciasteczka na jeden kęs, a nie weganie mogą dodać jajko jeśli nie lubią takiej wersji :) do wyboru do koloru, śmiało modyfikujcie składniki, jeśli macie uczulenie na miód zamieńcie go syropem klonowym, jeśli macie nietolerancje na gluten lub celiakie zamieńcie płatki na mąkę ryżową, ciasteczka na pewno wyjdą :)
Składniki ;
1 i 1/2 szklanki mąki (ja użyłam zmielonych płatków owsianych)
1/3 szklanki kakao
1 łyżka miodu/syropu klonowego
1/3 szklanki oleju
3 łyżki mleka
1/2 łyżeczki sody
szczypta soli
łyżeczka ekstraktu waniliowego (opcjonalnie)
masło orzechowe (bez dodatku cukru) ok. kilku łyżek
Przygotowanie : W dużej misce umieszczamy mąkę, kakao, olej, miód, mleko sodę oraz ekstrakt waniliowy (jeśli używamy) mieszamy do wyrobienia masy, następnie formujemy płaskie kółka (jak na zdjęciu), nakładamy na środek masło orzechowe, i zamykamy formując kulkę, umieszczamy kulki na blaszce i pieczemy ok 10 minut w temperaturze 170 stopni, przed zdjęciem z blaszki czekamy ok 15 minut żeby ciastka ostygły, jeśli chcecie możecie do masy dodać jajko, wtedy ciasteczka będą mniej kruche.
Świetna przekąska/deser ! Taka kulka zabrana do lunchu do pracy byłaby wybawieniem podczas krótkiej przerwy :)
OdpowiedzUsuńPyszne maleństwa :-)
OdpowiedzUsuńPyszne maleństwa :-)
OdpowiedzUsuńSmakowite kuleczki :)
OdpowiedzUsuń