Składniki :
- 7 łyżek siemienia lnianego (najlepiej złotego ale można użyć też zwykłe brązowe)
- 1 spora garść jarmużu
- 6 łyżek białego sezamu
- 6 łyżek słonecznika
- 6 łyżek płatków quinoa (mogą być jaglane albo zmielone owsiane )
- 50 ml oleju roślinnego
- przyprawy do smaku
- sól, pieprz
Siemię lniane zmielić, jarmuż drobno posiekać, dodać do miski razem z resztą składników wymieszać i powoli dolewać wodę ok. jednej szklanki, następnie masę (dość rzadką) przełożyć na papier do pieczenia położyć na wierzch drugi arkusz papieru i delikatnie rozwałkować, przełożyć na blaszkę i piec ok 25 minut w temperaturze 150 stopni, wyjąć blaszkę pokroić najlepiej nożem do pizzy i wstawić jeszcze na 25-30 minut w takiej samej temperaturze.
Robiłam kiedyś podobne krakersy ale nigdy z jarmużem - muszę je wypróbować :) Zapraszam na mojego bloga po inne zdrowe inspiracje: www.lekarzeodkuchni.blogspot.com
OdpowiedzUsuńTakie krakersiki muszę wypróbować :) intryguje mnie ten jarmuż !
OdpowiedzUsuńPychotka!!!!
OdpowiedzUsuń