/* contents of a small JavaScript file */ zdrowa vege kuchnia : Pyszne i zdrowe krakersy z ziaren i jarmużu https://www.facebook.com/profile.php?id=100009670980362

niedziela, 17 stycznia 2016

Pyszne i zdrowe krakersy z ziaren i jarmużu

Pyszna i zdrowa przekąska idealna na niedzielne popołudnie :) post dzisiaj wyjątkowo późno dlatego, że prawie  cały dzień dzisiaj spędziłam na zewnątrz, muszę wam powiedzieć, że spacery na mrozie są idealne dla każdego nawet dla małych dzieci, sanki, rzucanie śnieżkami, ślizgawki lepienie bałwana to idealna terapia dla wszystkich zestresowanych, a po powrocie ciepła herbata i pyszne przekąski :)


Składniki : 
  • 7 łyżek siemienia lnianego (najlepiej złotego ale można użyć też zwykłe brązowe)
  • 1 spora garść jarmużu
  • 6 łyżek białego sezamu
  • 6 łyżek słonecznika
  • 6 łyżek płatków quinoa (mogą być jaglane albo zmielone owsiane )
  • 50 ml oleju roślinnego
  • przyprawy do smaku 
  • sól, pieprz
Przygotowanie : 
Siemię lniane zmielić, jarmuż drobno posiekać, dodać do miski razem z resztą składników wymieszać i powoli dolewać wodę ok. jednej szklanki, następnie masę (dość rzadką) przełożyć na papier do pieczenia położyć na wierzch drugi arkusz papieru i delikatnie rozwałkować, przełożyć na blaszkę i piec ok 25 minut w temperaturze 150 stopni, wyjąć blaszkę pokroić najlepiej nożem do pizzy i wstawić jeszcze na 25-30 minut w takiej samej temperaturze. 



3 komentarze:

  1. Robiłam kiedyś podobne krakersy ale nigdy z jarmużem - muszę je wypróbować :) Zapraszam na mojego bloga po inne zdrowe inspiracje: www.lekarzeodkuchni.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Takie krakersiki muszę wypróbować :) intryguje mnie ten jarmuż !

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...