/* contents of a small JavaScript file */ zdrowa vege kuchnia : listopada 2015 https://www.facebook.com/profile.php?id=100009670980362

sobota, 28 listopada 2015

Odrywany chlebek cynamonowy

Z cynamonem zazwyczaj jest tak, że albo się go nie znosi albo uwielbia, ja na szczęscie należę do tej drugiej grupy, od dziecka uwielbiałam mocno cynamonową szarlotkę, a na  śniadanie koniecznie musiałam mieć cynamonowe płatki do mleka, zakochałam się również w słynnych cinnamon rolls, które niestety nie należą do najzdrowszych deserów, dzisiaj postanowiłam zrobić odrywany chlebek na słodko z cynamonem, w trochę zdrowszej wersji, ponieważ pół mąki zastąpiłam mąką żytnią pełnoziarnistą, natomiast cukier zastąpiłam ksylitolem, chlebek wyszedł wspaniały, na pewno sprawdzi się idealnie, na wieczór z kubkiem gorącego mleka i kocykiem albo na niedzielną wizytę gości więc jeśli macie trochę czasu to koniecznie wypróbujcie :)  
Natomiast jeśli wolicie wersję wytrawną to zapraszam do wypróbowania odrywanego chlebka z szpinakowym pesto 
tutaj



Składniki : 
  • 20 g świeżych drożdży 
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2/3 szklanki mleka
  • 2 szklanki mąki (ja użyłam pół na pół pszennej i żytniej pełnoziarnistej) plus 2 łyżki
  • 1 jajko
  • 5 łyżek oleju 
  • 70 g masła klarowanego 
  • 3 łyżeczki cynamonu
  • kilka łyżeczek ksylitolu lub cukru wedle uznania 
Przygotowanie : 
  1. Przygotowujemy zaczyn : drożdże rozkruszamy do dużego kubka, dodajemy cukier, mieszamy i czekamy kilka minut, żeby drożdże zrobiły się płynne, następnie dodajemy do nich letnie (ale nie gorące) mleko oraz 2 łyżki mąki pszennej, mieszamy i odstawiamy w bardzo ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok 15 minut.
  2. Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy olej, jajko oraz przygotowany zaczyn, wyrabiamy ciasto (ciasto się trochę klei) przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do urośnięcia na ok 40 minut
  3. Wyrośnięte ciasto podsypujemy mąką, tak żeby dało się uformować kulę, następnie rozwałkowujemy na cienki prostokąt lub owal, smarujemy masłem (najlepiej pędzelkiem), posypujemy cynamonem i cukrem, następnie kroimy na kwadraty (mogą być nierówne) i układamy je na keksówkę wyłożoną papierem do pieczenia (przykładamy kwadrat do krótszego brzeg blaszki i dokładamy kolejne, można przechylić blaszkę jeśli mamy problem z układaniem
  4. Ciasto pieczemy ok 40 minut w temperaturze 180 stopni, Smacznego :)





piątek, 20 listopada 2015

Ciastko w kubku w 2 minuty owsiano kokosowe

Kiedy nie mam na nic czasu, a koniecznie zjadłabym jakieś ciepłe, pyszne domowe ciastko, zawsze wykonuję ten szybki deser, do którego przygotowania wystarczy wymieszać wszystkie składniki, umieścić w kubku, który jest bezpieczny do używania w mikrofalówce i po kilki minutach mamy takie cudo,a w całym domu czuć wspaniały aromat :) jeśli jeszcze nie próbowaliście takich ciasteczek, to koniecznie wypróbujcie, najlepiej zrobić taką domową wersję z składników, które zazwyczaj mamy w domu niż kupować gotowce z niepotrzebnymi i niezdrowymi dodatkami :) 




Składniki : 
  • 3 łyżki wiórków kokosowych 
  • 3 łyżki błyskawicznych płatków owsianych
  • 1/4 szklanki dowolnego mleka
  • 1 jajko
  • 2-3 łyżeczki (lub więcej wedle uznania) ksylitolu/ cukru kokosowego/ lub zwykłego cukru 
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Przygotowanie : 
Można zblendować blenderem lub w młynku wiórki, płatki i cukier, można natomiast również po prostu połączyć w kubku wiórki, płatki, cukier i proszek do pieczenia, następnie dodać mleko, jajko i energicznie wymieszać, wstawić do mikrofalówki na około 2-3 minuty (w zależności od mikrofalówki i grubości kubka) będziecie widzieć jak ciasto rośnie, ewentualnie można sprawdzić czy jest już upieczone i jeśli nie jeszcze raz wstawić. 

 



czwartek, 19 listopada 2015

Chleb z ziaren, bez mąki, zakwasu i drożdży czyli słynny chlebek zmieniający życie

Przepis na life changing loaf of bread znajduje się chyba na każdym zagranicznym blogu, powstało wiele różnych modyfikacji podstawowej wersji, która pojawiła się na blogu My new roots już dobre parę lat temu, chlebek okazał się wielkim hitem, w oryginalnej wersji występują w nim nasiona chia i babka płesznik, to jest nieco łatwiejszą wersja zrobiona z bardziej dostępnych i tańszych składników, jeśli chcecie natomiast zrobić oryginalną wersję to zapraszam tutaj, koniecznie spróbujcie również krakersów zmieniających życie :) 


 Składniki :
  • 1 szklanka ziaren słonecznika
  • 3/4 szklanki siemienia lnianego
  • 1/2 szklanki migdałów (przekrojonych na pół lub drobniej)
  • 1 i 1/2 szklanki płatków owsianych
  • 10 czubatych łyżek zmielonego siemienia lnianego
  • 2 płaskie łyżeczki soli
  • 1 łyżka miodu/ syropu z agawy (można pominąć)
  • 5 łyżek oleju roślinnego
  • 1 i 1/2 szklanki letniej wody 
Przygotowanie : 
Połączyć suche składniki z miodem, olejem oraz wodą i odstawić na ok 1 godzinę, następnie przełożyć masę na blaszkę wyłożoną papierem i piec ok 50-60 minut w temperaturze ok 180-190 stopni, chleb kroimy dopiero jak ostygnie, najlepiej na drugi dzień ( jeśli natomiast nie przeszkadza wam, że chleb może się kruszyć to można jeść od razu jak przestygnie) Smacznego :)


 

Menu dla diabetyka

piątek, 13 listopada 2015

Chrupiąca szarlotka owsiano orzechowa w wersji fit bez mąki i cukru

Wiem może nie jest to najpiękniejsze ciasto na świecie, ale dajcie mu szansę, ponieważ smakuje wyśmienicie, spód jest na bazie płatków owsianych i orzechów, a na wierzchu są jabłka, które możecie po prostu położyć na wierzch tak jak ja lub wcześniej podpróżyć na patelni (wtedy ciasto będzie bardziej jabłkowe), ciasto idealnie nadaje się na piątkowy wieczór z kawą lub mlekiem, a do tego nie muście się martwić, że jest niezdrowo lub kalorycznie :) 
 

Składniki : 
  • 3 szklanki płatków owsianych 
  • 3/4  szklanki orzechów (ja użyłam brazylijskich i laskowych)
  • szczypta soli
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia lub sody 
  • 1 płaska łyżeczka przyprawy do piernika
  • 1-2 łyżeczki ksylitolu (można użyć cukru lub w ogóle pominąć)
  • 100ml oleju roślinnego
  • 80 ml mleka
  • 2 jajka
  • jabłka na wierzch (według upodobania ok 3-4 lub więcej)
Płatki i orzechy mielimy na mąkę (w blenderze lub w młynku do mielenia), dodajemy do nich sól, sodę/proszek do pieczenia, przyprawę do piernika, ewentualnie ksylitol/ cukier jeśli używamy, w osobnej misce mieszamy energicznie, mleko, jajka oraz olej mieszamy z suchymi składnikami i mieszamy (ciasto wychodzi klejące) wylewamy na płaską blaszkę i formujemy kształt lekko podważamy łyżką brzegi, żeby były nieco wyższe, układamy jabłka można ułożyć je w całości lub wcześniej podpróżyć na patelce. Piec ok 40 minut  w temperaturze ok 190 stopni. 




sobota, 7 listopada 2015

Idealnie kremowy budyń jaglany z sosem malinowym

Miałam dzisiaj ochotę na pyszny, kremowy budyń jaglany, który powinien przypominać konsystencją budyń, a nie grudkowatą kaszę jaglaną, dlatego postanowiłam przygotować go w zupełnie inny sposób, po pierwsze kaszę blenduję jeszcze przed gotowaniem, razem z mlekiem w blenderze, i tak powstałą miksturę zaczynam gotować w garnku, cały czas pilnując, żeby kasza się nie przypaliła, następnie gdy kasza zgęstnieje blendujemy ją jeszcze raz (chyba, że konsystencja  nam odpowiada) wtedy uzyskamy prawdziwie gładki budyń nawet w zwykłym blenderze. Jeśli macie młynek, możecie też zmielić kaszę na mąkę i wtedy ugotować będzie jeszcze łatwiej :)

Możecie go dowolnie modyfikować, chcecie wersję czekoladową rozpuście czekoladę lub dodajcie kakao, chcecie wersje kokosową ugotujcie kaszę w mleczku kokosowym i dodajcie wiórki koksowe lub olej kokosowy, dodajcie do niego ulubione owoce, dodatki, możecie też np. zblendować kaszę w wodzie razem z migdałami, wtedy powstanie mleko migdałowe. Wybierzcie swój ulubiony wariant i koniecznie wypróbujcie :) 






Składniki : 
  • 1/2 szklanki kaszy jaglanej
  • 1 szklanka mleka (może być roślinne)
  • 1 łyżeczka miodu 
  • ulubione dodatki :
  • czekolada 
  • orzechy
  • owoce
  • sok malinowy ja użyłam soku malina z miodem firmy  Eterno (naprawdę pyszny)
Przygotowane : Kaszę (surową) zblendować razem z mlekiem , dokładnie najlepiej kilkakrotnie, następnie przelać do garnka i gotować (cały czas mieszając najlepiej trzepaczką balonową) , aż do uzyskania pożądanej konsystencji, można zblendować jeszcze raz po ugotowaniu, dodać miód, ulubione dodatki i gotowe :) Smacznego 

 
 




 

wtorek, 3 listopada 2015

Idealnie kremowy sos grzybowo orzechowy z kaszą orkiszową

Długo zastanawiałam się co zrobić na obiad, pomyślałam, może jakieś kremowe risotto pomidorowe, albo nie lepiej grzybowe, mocno kremowe z dużą ilością pieczarek, z podsmażoną cebulką i czosnkiem, do tego upieczone orzechy laskowe, ale zamiast ryżu kasza i tak powstało obłędne kremowe kaszotto (jeśli macie inne grzyby np. borowiki to możecie zamienić będzie smakować jeszcze lepiej) 

Muszę przyznać, że po raz pierwszy jadłam kaszę orkiszową i jest naprawdę smaczna, a do tego bardzo zdrowa, natomiast w czasach ostatniej nagonki na gluten, niektórzy zastanawiają się czy jeść orkisz, czym zatem różni się orkisz od pszenicy ?

  • orkisz vs pszenica 
Produkcja pszenicy nastawiona jest na handel, dlatego w ostatnich latach została bardzo zmodyfikowana, zawiera bardzo duże ilości glutenu, a w czasie zbioru traci ochronną łupinę, przez co zostaje zanieczyszczona chemikaliami i pestycydami używanymi do upraw, z kolei orkisz hodowany i zbierany jest z łupiną, która chroni ziarno przed wszelkimi zanieczyszczeniami, i zachowuje jego składniki odżywcze w nienaruszonym stanie, ponadto orkisz jest uprawiany ekologicznie, ponieważ jest bardzo odpornym gatunkiem zboża, nie potrzebuje nawozów i środków ochronnych.  

  • właściwości zdrowotne orkiszu 
Orkisz jest idealny na jesień, ponieważ zmniejsza zmęczenie i poprawia nastrój, do tego naukowcy w jego łusce odkryli RODANID,  który jest naturalnym antybiotykiem występującym w mleku matki, krwi i ślinie, dlatego chroni nas przed wszelkimi infekcjami,.
Zawiera krzem ( korzystny dla włosów, skóry i paznokci) żelazo, wapń, cynk duże ilości białka, obniża poziom złego cholesterolu, pobudza przemianę materii i daje na długo uczucie sytości.




 Składniki : 
  • 500g pieczarek
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 szklanki uprażonych orzechów laskowych
  • 1/4 szklanka śmietany (może być roślinna) lub jogurtu greckeigo
  • sól, pieprz, przyprawy do smaku
  • kasza orkiszowa (ja używam melvit
Przygotowanie : 
Na patelce podsmażyć, cebulę, czosnek oraz pieczarki, dusić aż z pieczarek wyparuje woda, dodać przyprawy, sól, pieprz, oraz przekrojone na pól orzechy (wcześniej uprażone na suchej patelce lub w piekarniku), zdjąć patelkę z gazu i dodać śmietanę/jogurt, podawać z kaszą.






poniedziałek, 2 listopada 2015

Zapiekanka makaronowa z szpinakiem, pomidorami i mozzarellą w wersji fit

Dzisiaj przepis na włoską zapiekankę, z makaronem, pomidorami, szpinakiem i mozzarellą, zrobioną z pysznego pełnoziarnistego makaronu i szpinaku w sosie jogurtowym, dzięki czemu zapiekanka jest przepyszna, ale również znacznie zdrowsza od tradycyjnej wersji, na pszennym makaronie, ze śmietaną i bardzo dużą ilością sera. To co skusicie się ? 


Składniki : 
  • 1 opakowanie mrożonego szpianku 
  • 3/4 paczki makaronu razowego lub innego ulubionego
  • jogurt grecki (ewentualnie śmietana wegańska lub zwykła)
  • masło klarowane kilka łyżeczek lub olej roślinny
  • 1 kulka mozzarelli
  • 1 większy pomidor
  • bazylia do dekoracji 
Przygotowanie : 
1. Makaron ugotować al dente w lekko osolonej wodzie i ułożyć na dnie naczynia żaroodpornego lekko posmarowanego tłuszczem
2. Na patelni podsmażyć na maśle lub oleju cebulę, czosnek i dodać mrożony szpinak doprawić solą, pieprzem i przyprawami, gdy szpinak się rozmrozi, dodać jogurt grecki, wyłożyć na makaron
3. Zetrzeć na wierzch mozzarellę oraz ułożyć plasterki pomidorów
4. Piec ok 20-25 minut pod przykryciem w temperaturze 190 stopni, udekorować bazylią. 


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...