/* contents of a small JavaScript file */ zdrowa vege kuchnia : Pyszne brownie w wersji fit https://www.facebook.com/profile.php?id=100009670980362

środa, 16 września 2015

Pyszne brownie w wersji fit

To pyszne ciasto czekoladowe, zawiera bardzo ciekawy składnik, który zmienia jego konsystencje i nadaje mu ciekawy posmak, jest nim cukinia, która ostatnimi czasy jest bardzo często wykorzystywana jako dodatek do ciast, muffin i innych wypieków, dodatkowo dodałam do ciasta przyprawę korzenną, przez co bardziej zaczęło przypominać piernik niż brownie, ale bardzo lubię aromat cynamonu, imbiru, goździków, które oprócz tego, że wspaniale pachną, mają bardzo korzystne dla naszego zdrowia właściwości, m.in. obniżają poziom cukru we krwi. 


 Składniki:
- 250 g drobno startej cukinii
- 250g mąki ryżowej/owsianej lub innej dowolnej
- 2-3 łyżki miodu lub syropu z agawy (lub więcej w zależności jak słodkie lubimy brownie)
- 1/4 szklanki oleju (ja użyłam kokosowego stopionego)
- 2 jajka
- 5-6 posiekanych suszonych śliwek
- 4-5 łyżek naturalnego kakao 
- 1 łyżka przyprawy do piernika 
-  2 łyżeczki sody 

Przygotowanie : 
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni, w misce ucieramy za pomocą miksera olej, miód oraz jajka, mieszamy w drugiej misce mąkę, kakao, przyprawy, sodę i stopniowo dodajemy suche składniki do mokrych, cały czas miksując, jeśli masa jest zbyt gęsta można dodać więcej oleju, następnie dodajemy cukinię oraz pokrojone suszone śliwki, mieszamy, wylewamy na keksówkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy ok 45 minut. 
*przepis z drobnymi modyfikacjami pochodzi z gazety samo zdrowie



-

 

8 komentarzy:

  1. Bardzo fajne ciasto. Lubię ciasta czekoladowe z cukinią. Mają świetną konsystencję i są świetnie wilgotne. Poza tym nawet po kilku dniach są jakby były dopiero upieczone :) Pycha.

    OdpowiedzUsuń
  2. Czy mozna zamienic cukinie na dynie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że powinno wyjść również z dynią, zależy też czy doda się dynie surową startą na tarce czy puree, ale powinno wyjść podobnie wilgotne jak z cukinią.

      Usuń
    2. Dziękuję wypróbuję wieczorem i napiszę jak wyszło.

      Usuń
    3. Dynia też się nadaje. Dziękuję za ciekawy przepis.

      Usuń
  3. Pyszna jest Twoja wersja, bardzo lubię ciasta z dodatkiem cukinii, wychodzą bardzo wilgotne i aromatyczne :).

    OdpowiedzUsuń
  4. Witam :) skorzystałam z tego przepisu i niestety ciasto nie wyszło zbyt dobre :( wydaje mi się,że to zbyt duża ilość sody podana w przepisie
    Ania

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...