- 250 g drobno startej cukinii
- 250g mąki ryżowej/owsianej lub innej dowolnej
- 2-3 łyżki miodu lub syropu z agawy (lub więcej w zależności jak słodkie lubimy brownie)
- 1/4 szklanki oleju (ja użyłam kokosowego stopionego)
- 2 jajka
- 5-6 posiekanych suszonych śliwek
- 4-5 łyżek naturalnego kakao
- 1 łyżka przyprawy do piernika
- 2 łyżeczki sody
Przygotowanie :
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni, w misce ucieramy za pomocą miksera olej, miód oraz jajka, mieszamy w drugiej misce mąkę, kakao, przyprawy, sodę i stopniowo dodajemy suche składniki do mokrych, cały czas miksując, jeśli masa jest zbyt gęsta można dodać więcej oleju, następnie dodajemy cukinię oraz pokrojone suszone śliwki, mieszamy, wylewamy na keksówkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy ok 45 minut.
*przepis z drobnymi modyfikacjami pochodzi z gazety samo zdrowie
-
Bardzo fajne ciasto. Lubię ciasta czekoladowe z cukinią. Mają świetną konsystencję i są świetnie wilgotne. Poza tym nawet po kilku dniach są jakby były dopiero upieczone :) Pycha.
OdpowiedzUsuńświetny kawałek ciacha!
OdpowiedzUsuńCzy mozna zamienic cukinie na dynie?
OdpowiedzUsuńMyślę, że powinno wyjść również z dynią, zależy też czy doda się dynie surową startą na tarce czy puree, ale powinno wyjść podobnie wilgotne jak z cukinią.
UsuńDziękuję wypróbuję wieczorem i napiszę jak wyszło.
UsuńDynia też się nadaje. Dziękuję za ciekawy przepis.
UsuńPyszna jest Twoja wersja, bardzo lubię ciasta z dodatkiem cukinii, wychodzą bardzo wilgotne i aromatyczne :).
OdpowiedzUsuńWitam :) skorzystałam z tego przepisu i niestety ciasto nie wyszło zbyt dobre :( wydaje mi się,że to zbyt duża ilość sody podana w przepisie
OdpowiedzUsuńAnia