/* contents of a small JavaScript file */ zdrowa vege kuchnia : Migdałowo daktylowy budyń jaglany https://www.facebook.com/profile.php?id=100009670980362

poniedziałek, 14 września 2015

Migdałowo daktylowy budyń jaglany

Przepis ten znalazłam na blogu meaningfuleats i od razu spodobało mi się połączenie kaszy jaglanej i migdałów, które moczy się razem przez noc, a następnie blenudje się je razem w taki sposób, że otrzymujemy mleko migdałowe na, którym później gotujemy kaszę, budyń jest aksamitny i pyszny w smaku, podany z owocami i migdałami na wierzchu na pewno wszystkim zasmakuje :)


budyń jaglany



Składniki : 
- 3/4 szklanki suchej kaszy jaglanej
- 1/2 szklanki migdałów 
- 4-5 daktyli 
 - 2-3 łyżeczki ziaren konopi (można zastąpić np słonecznikiem)
- owoce i migdały na wierzch 

Przygotowanie : 

Kaszę i migdały wsypujemy do garnka, zalewamy zimną wodą i zostawiamy na noc, następnego dnia odlewamy wodę, kaszę i migdały umieszczamy w blenderze, dodajemy 2-3 szklanki wody, daktyle, ziarenka i miksujemy do uzyskania gładkiej masy, następnie umieszczamy masę w garnku i gotujemy ok 10-15 minut do uzyskania gęstej konsystencji budyniu, podajemy z owocami i posiekanymi migdałami. 

 

5 komentarzy:

  1. mam słabość do budyniu jaglanego! mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. To musi być pyszne :) I chyba muszę się skusić na ziarna konopi, których nigdy nie próbowałam.

    OdpowiedzUsuń
  3. Taka mała miseczka. A pełna pyszności :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...