Jeśli nadal nie przekonaliście się do boczniaków, to mam dzisiaj dla was aż trzy przepisy na wykorzystanie tych pysznych i bardzo zdrowych grzybów. Dlaczego warto je jeść ?
Boczniaki obniżają poziom cukru i cholesterolu, niszczą komórki nowotworowe i chronią przed przedwczesnym starzeniem, nie tylko skóry, ale i całego organizmu, dodatkowo w przeciwieństwie do większości leśnych grzybów zawierają bardzo duże ilości soli mineralnych i witamin, są również źródłem łatwo przyswajalnego białka co jest bardzo ważne zwłaszcza u osób, które nie jedzą mięsa.
Naukowcy odkryli w boczniakach dwie bardzo ważne substancje, które uczestniczą w niszczeniu komórek nowotworowych- beta glukan i pleuran , dodatkowo boczniaki zawierają bardzo ważny przeciwutleniacz ergotioneinę, który nie ginie nawet podczas obróbki termicznej boczniaków.
1. Boczniaki a la śledzie w śmietanie (+przepis na wegańską śmietanę)
Składniki :
- 300 g boczniaków
- 1 mały por
- 2-3 ogórki kiszone
- 1 łyżka musztardy
- duży jogurt grecki i mały zwykły jogurt naturalny, a w wersji wegańskiej śmietana ryżowa (przepis poniżej)
- pieprz, sól
- przyprawy do boczniaków ( ja użyłam curry i sos sojowy)
Śmietana ryżowa :
- 1,5 szklanki płatków ryżowych
- 1,5 szklanki mleka sojowego lub innego roślinnego
Przygotowanie : Płatki zalewamy mlekiem i gotujemy, następnie miksujemy na gładko i doprawiamy musztardą i sokiem z cytryny
Przygotowanie :
Boczniaki kroimy na cienkie plasterki, podsmażamy na patelni, dodając soli, żeby puściły wodę, smażymy aż do odparowania wody, dodajemy curry, sos sojowy do smaku, pozostawiamy do ostygnięcia, kroimy porę, ogórka i dodajemy do nich jogurty lub śmietanę ryżową, mieszamy i dodajemy boczniaki, całość wkładamy na chwilę do lodówki, żeby smaki się przegryzły.
2. Zupa krem z boczniaków
Składniki :
- 450g boczniaków
- 250 g ziemniaków
- 800ml bulionu warzywnego
- 125 ml jogurtu naturalnego lub wegańskiej śmietany z przepisu powyżej
- 1 średnia cebula
- 2 ząbki czosnku
- przyprawy ( ja użyłam curry, sos sojowy oraz suszone pomidory z czosnkiem niedźwiedzim i czarnuszką ze skworcu )
Przygotowanie:
Cebule i czosnek pokroić w kostkę i podsmażyć w dużym garnku, dodać pokrojone boczniaki i chwilę smażyć, dodać pokrojone w kostki ziemniaki, zalać bulionem i gotować do miękkości ziemniaków, następnie zblendować na gładko i dodać jogurt/śmietanę wegańską.
3. Kremowe spaghetti ryżowe
Składniki :
- 250 g boczniaków
- 1 średnia cebula
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz, przyprawy
- makaron ryżowy
- 2-3 łyżki jogurty greckiego lub śmietany wegańskiej
Przygotowanie :
Podsmażamy na patelni cebulę, czosnek i boczniaki, można ewentualnie podlać je wodą lub bulionem, gdy woda lekko odparuje, dodajemy ugotowany makaron ryżowy i chwilę smażymy następnie dodajemy jogurt/śmietanę do smaku, doprawiamy wedle uznania.
Ciekawa jestem smaku tych grzybów :)
OdpowiedzUsuńMoje-ukochane-czytadelka
Druga i trzecia propozycja zdecydowanie w moim stylu. Chociaż muszę przyznać, że boczniaków jeszcze nie wykorzystywałam do takich dań :) Bardzo ciekawe przepisy :)
OdpowiedzUsuńBoczniaków jeszcze nie gotowałam, za to przetwarzałam ostatnio kanie na lekki sos z cebulką :)
OdpowiedzUsuń