/* contents of a small JavaScript file */ zdrowa vege kuchnia : 3x boczniaki, zupa krem, a la śledzie w śmietnie i kremowe spaghetti ryżowe https://www.facebook.com/profile.php?id=100009670980362

czwartek, 17 września 2015

3x boczniaki, zupa krem, a la śledzie w śmietnie i kremowe spaghetti ryżowe

Jeśli nadal nie przekonaliście się do boczniaków, to mam dzisiaj dla was aż trzy przepisy na wykorzystanie tych pysznych i bardzo zdrowych grzybów. Dlaczego warto je jeść ?
Boczniaki obniżają poziom cukru i cholesterolu, niszczą komórki nowotworowe i chronią przed przedwczesnym starzeniem, nie tylko skóry, ale i całego organizmu, dodatkowo w przeciwieństwie do większości leśnych grzybów zawierają bardzo duże ilości soli mineralnych i witamin, są również źródłem łatwo przyswajalnego białka co jest bardzo ważne zwłaszcza u osób, które nie jedzą mięsa.
Naukowcy odkryli w boczniakach dwie bardzo ważne substancje, które uczestniczą w niszczeniu komórek nowotworowych- beta glukan i pleuran , dodatkowo boczniaki zawierają bardzo ważny przeciwutleniacz ergotioneinę, który nie ginie nawet podczas obróbki termicznej boczniaków. 



1. Boczniaki a la śledzie w śmietanie (+przepis na wegańską śmietanę)
Składniki : 
- 300 g boczniaków 
- 1 mały por
- 2-3 ogórki kiszone 
- 1 łyżka musztardy 
- duży jogurt grecki i mały zwykły jogurt naturalny, a w wersji wegańskiej śmietana ryżowa (przepis poniżej)
-  pieprz, sól
- przyprawy do boczniaków ( ja użyłam curry i sos sojowy)

Śmietana ryżowa : 
- 1,5 szklanki płatków ryżowych
- 1,5 szklanki mleka sojowego lub innego roślinnego
Przygotowanie : Płatki zalewamy mlekiem i gotujemy, następnie miksujemy na gładko i doprawiamy musztardą i sokiem z cytryny 

Przygotowanie : 
Boczniaki kroimy na cienkie plasterki, podsmażamy na patelni, dodając soli, żeby puściły wodę, smażymy aż do odparowania wody, dodajemy curry, sos sojowy do smaku, pozostawiamy do ostygnięcia, kroimy porę, ogórka i dodajemy do nich jogurty lub śmietanę ryżową, mieszamy i dodajemy boczniaki, całość wkładamy na chwilę do lodówki, żeby smaki się przegryzły. 






 2. Zupa krem z boczniaków 

Składniki : 
- 450g boczniaków
- 250 g ziemniaków
- 800ml bulionu warzywnego
- 125 ml jogurtu naturalnego lub wegańskiej śmietany z przepisu powyżej 
- 1 średnia cebula
- 2 ząbki czosnku
- przyprawy ( ja użyłam curry, sos sojowy oraz suszone pomidory z czosnkiem niedźwiedzim i czarnuszką ze skworcu )

Przygotowanie: 
Cebule i czosnek pokroić w kostkę i podsmażyć w dużym garnku, dodać pokrojone boczniaki i chwilę smażyć, dodać pokrojone w kostki ziemniaki, zalać bulionem i gotować do miękkości ziemniaków, następnie zblendować na gładko i dodać jogurt/śmietanę wegańską. 



3. Kremowe spaghetti ryżowe 

Składniki :   
- 250 g boczniaków
- 1 średnia cebula
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz, przyprawy 
- makaron ryżowy 
- 2-3 łyżki jogurty greckiego lub śmietany wegańskiej

Przygotowanie : 
Podsmażamy na patelni cebulę, czosnek i boczniaki, można ewentualnie podlać je wodą lub bulionem, gdy woda lekko odparuje, dodajemy ugotowany makaron ryżowy i chwilę smażymy następnie dodajemy jogurt/śmietanę do smaku, doprawiamy wedle uznania. 

 
ergotioneinę

http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/boczniaki-poprawiaja-odpornosc-organizmu-i-zwalczaja-niektore-nowotwor_37284.html
ergotioneinę

http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/boczniaki-poprawiaja-odpornosc-organizmu-i-zwalczaja-niektore-nowotwor_37284.html

3 komentarze:

  1. Druga i trzecia propozycja zdecydowanie w moim stylu. Chociaż muszę przyznać, że boczniaków jeszcze nie wykorzystywałam do takich dań :) Bardzo ciekawe przepisy :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Boczniaków jeszcze nie gotowałam, za to przetwarzałam ostatnio kanie na lekki sos z cebulką :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...