Składniki (na ok 6 słoików) :
- 3 kg bardzo dojrzałych pomidorów, z wykrojonymi szypułkami i przekrojone na pół
- 250 g kwaśnych jabłek, obranych i pokrojonych w grubą kostkę
- 300 g śliwek, wypestkowanych i przekrojonych na pół
- 350 g cebuli, obranej i pokrojonej w pióra
- 2 gwiazdki anyż
- 6 goździków
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- 1 laska cynamonu
- kawałek świeżego imbiru, długości 3 cm, obrany i drobno posiekany
- 3 łyżki brązowego cukru
- 3 łyżki octu jabłkowego
- sól i świeżo mielony czarny pieprz
- olej roślinny
1. Na dnie dużego garnka podsmażyć przyprawy, śliwki, jabłka przez ok 5 minut, następnie dodać pomidory i łyżkę soli, dusić ok 1-2 h (wedle uznania im dłużej tym bardziej wyrazisty będzie ketchup)
2. Ketchup zdjąć z ognia, zblendować (ja przelałam do blendera kielichowego, żeby dokładniej przemielić wszystkie skórki i nasiona) jeżeli konsystencja wam nie odpowiada, można dodatkowo przetrzeć ketchup przez sitko (ja ten krok pominęłam)
3. Następnie ketchup przelać z powrotem do garnka, dodać cukier, sól, pieprz, ocet i ewentualnie doprawić innymi przyprawami (np curry) i gotować ok 1-3 h do uzyskania pożądanej przez nas konsystencji, przelać do słoików i zapasteryzować.
*Przepis z drobnymi modyfikacjami pochodzi z bloga jadłonomia
Podobają mi się te śliwki w przepisie :) To musi razem z jabłkami fajnie przełamać smak :)
OdpowiedzUsuńPychotka, ciekawi mnie ten dodatek śliwek, nigdy nie dodawała :-)
OdpowiedzUsuń