- 3 kg pomidorów, z wykrojonymi gniazdami nasiennymi i przekrojone na pół
- 1 kg czerwonej papryki
- 350 g cebuli, obranej i pokrojonej w kostkę
- 0,5 kg kwaśnych jabłek, obranych i pokrojonych w grubą kostkę
- 100 g selera naciowego, pokrojego w cienkie plasterki
- 2 ostre papryczki, posiekane bez pestek
- 6 ziaren ziela angielskiego
- 1 łyżeczka gorczycy
- 2 liście laurowe
- 1 ząbek czosnku
- kawałek imbiru długości 3 cm, obrany i pokrojony w drobne kawałki
- łyżeczka cynamonu
- 3 łyżki cukru
- 3 łyżki octu
- sól i czarny pieprz
- olej roślinny do smażenia
1. Na dnie dużego garnka podsmażyć przyprawy, czosnek, imbir, jabłka i seler naciowy przez około 5 minut, dodać pomidory i łyżkę soli, dusić przez godzinę
2. Paprykę przekroić na pół wydrążyć i piec w temperaturze 200 stopni przez około 30 minut (15 minut z jednej i 15 minut z drugiej strony) aż pojawią się czarne plamy, następnie po ostygnięciu obrać i wrzucić do pomidorów dusić przez 30-40 minut
3. Zblendować najlepiej w blenderze kielichowym, można dodatkowo przetrzeć przez sito (ja ten krok pominełam)
4. Przełożyć do garnka dodać cukier, sól, ocet i ewentualnie doprawić, gotować przez 1h lub do uzyskania porządnej przez nas konsystencji, przełożyć do wyparzonych słoików i zapasteryzować
*Przepis z drobnymi modyfikacjami pochodzi z bloga jadłonomia
Pyszny pomysł :) Ja na razie zawekowałam sos pomidorowy :)
OdpowiedzUsuńKetchup domowy bardzo lubię. Super aromatyczny przepis :)
OdpowiedzUsuń