/* contents of a small JavaScript file */ zdrowa vege kuchnia : Domowy ketchup wersja pikantna https://www.facebook.com/profile.php?id=100009670980362

poniedziałek, 7 września 2015

Domowy ketchup wersja pikantna

Kolejna propozycja na domowe przetwory tym razem w wersji pikantnej, obie zarówno łagodna i ostra są pyszne, ale ja osobiście wolę tą :)



 Składniki na 6 słoików :
  • 3 kg pomidorów, z wykrojonymi gniazdami nasiennymi i przekrojone na pół
  • 1 kg czerwonej papryki
  • 350 g cebuli, obranej i pokrojonej w kostkę
  • 0,5 kg kwaśnych jabłek, obranych i pokrojonych w grubą kostkę
  • 100 g selera naciowego, pokrojego w cienkie plasterki
  • 2 ostre papryczki, posiekane bez pestek
  • 6 ziaren ziela angielskiego 
  • 1 łyżeczka gorczycy
  • 2 liście laurowe
  • 1 ząbek czosnku
  • kawałek imbiru długości 3 cm, obrany i pokrojony w drobne kawałki
  • łyżeczka cynamonu
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki octu
  • sól i czarny pieprz
  • olej roślinny do smażenia
Przygotowanie : 

1. Na dnie dużego garnka podsmażyć przyprawy, czosnek, imbir, jabłka i seler naciowy przez około 5 minut, dodać pomidory i łyżkę soli, dusić przez godzinę 
2. Paprykę przekroić na pół wydrążyć i piec w temperaturze 200 stopni przez około 30 minut (15 minut z jednej i 15 minut z drugiej strony) aż pojawią się czarne plamy, następnie po ostygnięciu obrać i wrzucić do pomidorów dusić przez 30-40 minut 
3. Zblendować najlepiej w blenderze kielichowym, można dodatkowo przetrzeć przez sito (ja ten krok pominełam)
4. Przełożyć do garnka dodać cukier, sól, ocet i ewentualnie doprawić, gotować przez 1h lub do uzyskania porządnej przez nas konsystencji, przełożyć do wyparzonych słoików i zapasteryzować 

*Przepis z drobnymi modyfikacjami pochodzi z bloga jadłonomia
 

2 komentarze:

  1. Pyszny pomysł :) Ja na razie zawekowałam sos pomidorowy :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ketchup domowy bardzo lubię. Super aromatyczny przepis :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...