/* contents of a small JavaScript file */ zdrowa vege kuchnia : Czekoladowe ciasto amarantusowe https://www.facebook.com/profile.php?id=100009670980362

sobota, 28 lutego 2015

Czekoladowe ciasto amarantusowe

Dzisiaj przepis na niesamowicie smaczne, rozpływające się w ustach czekoladowe ciasto amarantusowe, które jest zdrowe, niskokaloryczne i przygotowuje się je w kilka chwil.


Amarantus jest bogatym źródłem żelaza zawiera go 5-krotnie więcej niż szpinak czy pszenica dlatego powinien być spożywany przez osoby cierpiące na niedokrwistość oraz eliminujące z diety czerwone mięso. Zboże to jest polecane również dla wegetarian, ponieważ jest niezwykle cennym źródłem białko dużo lepiej przyswajalnego niż białko soi, bardzo ważną cechą amarantusa jest również to, że nie zawiera glutenu.




Składniki:

- 7 łyżek mąki z amarantusa
- 170g jogurtu naturalnego 
- 3 jajka od szczęśliwej kury :)
- czekolada gorzka 100g
- 3 łyżki kakao
- 5 łyżek cukru lub innego słodu 
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Przygotowanie :

Rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej, dodać do niej mąkę, proszek do pieczenia, jogurt, jajka, kakao i cukier wymieszać przelać do blaszki keksówki. Piec w temperaturze 170 C około 40 minut.


11 komentarzy:

  1. Wygląda obłędnie. A orientujesz się ile ma kalorii?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ok 120kcl na jeden kawałek, jednak warto pamiętać, że kaloria kalorii nie równa, te zjedzone w postaci złożonych węglowodanów z mąki i jajka na pewno będą długo przyswajalne i nie odłożą się w postaci tkanki tłuszczowej, ciasto jest dość kaloryczne ze względu na obecność czekolady i cukru, ale dodatek zdrowej mąki zmniejsza wahania cukru przez co można je zaliczyć to prawie dietetycznych ciast :):) Pozdrawiam :)

      Usuń
  2. Właśnie piję kawę, dużo bym dała za kawałeczek Twojego ciasta! Wygląda wybornie!!!

    OdpowiedzUsuń
  3. Pysznie się prezentuje. Bardzo fajny pomysł na coś słodkiego :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mmm ciacho też mi się bardzo podoba :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Przepis super, zamiast cukru proponuję ksylitol. Zmniejszymy ilość kalorii :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Właśnie wypróbowałam, genialne :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ciasto pyszne. Doskonałe jako ciasto do odzwyczajania się od cukru.
    Pytanie o mieszanie produktów z czekoladą powinno być na ciepło? Ja pomieszałam składniki i dodałam do niej rozpuszczoną czekoladę.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...