Jakie są jego zalety, chciałam zjeść całą blachę od razu, ale po 3 kawałkach byłam tak najedzona, że nie zjadłam już nic do końca dnia, to zasługa błonnika i pełnowartościowych składników, tym właśnie ten deser różni się od innych bogatych w proste węglowodany, po których poziom cukru rośnie, a następnie gwałtownie spada, dając uczucie jeszcze większego głodu.
Ciasto jest pyszne, nie przypomina konsystencją zwykłego ciasta, jeśli chcecie je jeść na ciepło (a wtedy jest obłędne) będzie miało konsystencje czekoladowego musu, możecie przełożyć je na talerz, albo do deserowych szklanek jak wolicie, ale mogę wam zapewnić, że posmakuje każdemu :)
Składniki :
- 1/2 szklanki daktyli
- 1/2 szklanki masła orzechowego lub migdałowego
- 1/2 szklanki mleka roślinnego (ja dodałam owsiane)
- 3/4 szklanki mąki migdałowej lub owsianej
- 1 łyżeczka sody
- 1/4 łyżeczki soli
- opcjonalnie łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1/4 szklanki kakao
- truskawki na wierzch
- 1/4 szklanki oleju kokosowego
- 2-3 łyżki kakao
- syrop z agawy do posłodzenia opcjonanie
Daktyle zalać gorącą wodą na ok 10 minut, następnie wrzucić do blendera razem z masłem i mlekiem, zblendować, dodać do reszty składniki, wylać na kwadratową blaszkę, piec ok 25-30 minut w temperaturze 180 stopni, po wyjęciu posypać pokrojonymi truskawkami, olej roztopić w garnuszku, wymieszać z syropem i kakaem, polać truskawki, jeść po schłodzeniu
Uwaga : ciasto może wyjść rzadkie, nie przeszkadza to w jego smaku, ale może trudno się kroić.
Pyszne! ...i to w dodatku z truskawkami.
OdpowiedzUsuńZjadłoby się... tym bardziej przy weekendzie ;)
Pozdrawiam ciepło! :)
Wygląda obłędnie *-* samo brownie już powala, a ze świeżutkimi truskawkami to marzenie!
OdpowiedzUsuń