/* contents of a small JavaScript file */ zdrowa vege kuchnia : Truskawkowe batony owsiane https://www.facebook.com/profile.php?id=100009670980362

poniedziałek, 26 czerwca 2017

Truskawkowe batony owsiane

Sezon na truskawki jest taki krótki, dlatego powinniśmy wykorzystać go w pełni, truskawki są bardzo zdrowe, a do tego można je przygotować na tyle różnych sposobów. Ja dzisiaj proponuje pyszne batony owsiane, które można zabrać do pracy, na piknik czy nad wodę, są pożywne, zdrowe i bardzo łatwe do przygotowania. 


 Składniki (na kwadratową blaszkę) : 
  • 2 szklanki płatków owsianych
  • 2 szklanki mąki orkiszowej
  • 1/2 szklanki miodu
  • 1/4 cukru kokosowego
  • 5-6 łyżek margaryny optima omega 3
  • 3 szklanki pokrojonych truskawek
  • 2-3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2-3 łyżki soku z cytryny
Przygotowanie :
Mąkę przesiać, dodać płatki owsiane, w garnuszku rozpuścić miód, margarynę, cukier i dodać do płatków z mąką, wymieszać, jeśli masa jest zbyt sucha, można dodać odrobinę wody. Zostawić ok. pół szklanki masy do posypania na wierzch, resztą wyłożyć  blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pokrojone truskawki przekładamy do miski i mieszamy z mąką ziemniaczaną i sokiem z cytryny i układamy na wierzch, posypujemy pozostawioną częścią masy, pieczemy 50 minut w temperaturze 180 stopni. Smacznego :)







  Optymalny wybór na piknik 



 



2 komentarze:

  1. Ale boskie! Uwielbiam takie :)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie miałam okazji jeszcze robić takich batoników.
    Bardzo fajna propozycja.
    Gdzieś już widziałam podobne cudności ;)
    Smak - na pewno rewelacja. :)
    Pozdrowionka :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...