Składniki :
- 2 opakowania fasoli bonduelle ( 3 małe lub 2 duże)
- 300 g pieczarek
- duża cukinia
- karton pomidorów krojonych
- kilka pomidorków koktajlowych
- sos sojowy
- suszone grzyby sproszkowane (opcjonalnie)
- sól, pieprz
- mąka dyniowa (lub inna dowolna)
- Pieczarki podsmażyć, dodać suszone grzyby jeśli używamy i sos sojowy, kiedy odparuje z nich woda, blendujemy (można też zmielić w maszynce do mielenia mięsa) razem z fasolą, do uzyskania gładkiej masy, doprawiamy do smaku, dodajemy mąkę, tak żeby uzyskać w miarę zwartą konsystencję, formujemy pulpeciki i pieczemy ok 30 minut lub aż się zarumienią i zrobią twarde (tak, żeby dało się je wyciągnąć) czekamy jak ostygną.
- Cukinię, formujemy w makaron za pomocą specjalnej obieraczki do warzyw lub zwykłej wtedy otrzymamy grubszy makaron
- Pomidorki koktajlowe, kroimy na pół i podsmażamy na patelce, na której smażyliśmy pieczarki, dodajemy, pomidory w puszce, doprawiamy do smaku.
- Makaron z cukinii wykładamy na talerze, układamy pulpeciki i polewamy sosem. Smacznego :)
czy wiecie że : Warzywa Bonduelle są uprawiane przy minimalizowaniu środków ochrony roślin. Firma osiąga to dzięki szerokiej wiedzy ich Agronomów oraz nowoczesnym metodom uprawy, np. maszyny, które dozują środki ochrony roślin zależnie od wyglądu (np. koloru) rośliny, czyli tylko na te rośliny, które tego potrzebują.
Pysznie wyglądają te pulpeciki i dodatkowo są jeszcze zdrowe! :)
OdpowiedzUsuńPycha! :) Uwielbiam makaron z cukinii i nieżle można z nim kombinować :)
OdpowiedzUsuń