/* contents of a small JavaScript file */ zdrowa vege kuchnia : Mazurek z migdałami i biała czekoladą https://www.facebook.com/profile.php?id=100009670980362

piątek, 25 marca 2016

Mazurek z migdałami i biała czekoladą

Dzisiaj przepis na mazurek, który robiłam w przerwie między sprzątaniem i robieniem ozdób wielkanocnych, oczywiście źle przeczytałam w przepisie i zamiast dwóch czekolad kupiłam jedną no i krem trochę mi wyszedł za rzadki, wylał się w połowie na mazurku, ale jakoś udało mi się go uratować i czekolada stężała, oczywiście dla was przepis poprawny :):) 
WESOŁYCH ŚWIĄT DLA WSZYSTKICH :):) 


 Składniki : 
spód : 
  • 200 g mąki pszennej
  • 100 g masła
  • 40 g cukru pudru 
  • 1 jajko
  • szczypta soli 
Polewa 
  • 190 g białej czekolady
  • 160g śmietany kremówki 
  • w przepisie było 50 g cukru, ale ja nie dodawałam masa i tak jest dość słodka
do dekoracji :
  • migdały słupki
  • pokruszony batonik liofilizowany wiśniowy FRUPP
 Przygotowanie : 
Przesiać mąkę i cukier puder dodać jajko i zimne pokrojone masło, zagnieść kulkę włożyć na ok 20-30 minut do zamrażarki lub na 40 minut do lodówki, ciasto rozwałkować wyciąć jajko a z pozostałej masy zrobić brzegi (najlepiej trochę wyższe ciasto trochę opadnie)
pieczemy ok 30 minut 1 80 stopniach, gdy ciasto się piecze rozpuszczamy w kąpieli wodnej czekoladę ze śmietanką odstawiamy do ostygnięcia i zgęstnienia, gdy ciasto ostygnie i polewa trochę zgęstnieje polewamy ją na wierzch ciasta i ozdabiamy według uznania. 
Smacznego :)
 


5 komentarzy:

  1. Migdały i biała czekolada dają wspaniały smak. Znam go nie od dziś. Szkoda, że nie poznałam w mazurku. Kusisz, kusisz na tę Wielkanoc :) Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda obłędnie, wszyscy w okuł robią mazurki a ja nigdy nie jadłam ( chyba ), muszę koniecznie zrobić jak nie uda się w poniedziałek to zrobię po świętach :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda pięknie :) wcale ten brak czekolady jej nie zaszkodził ;)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...