WESOŁYCH ŚWIĄT DLA WSZYSTKICH :):)
Składniki :
spód :
- 200 g mąki pszennej
- 100 g masła
- 40 g cukru pudru
- 1 jajko
- szczypta soli
- 190 g białej czekolady
- 160g śmietany kremówki
- w przepisie było 50 g cukru, ale ja nie dodawałam masa i tak jest dość słodka
- migdały słupki
- pokruszony batonik liofilizowany wiśniowy FRUPP
Przesiać mąkę i cukier puder dodać jajko i zimne pokrojone masło, zagnieść kulkę włożyć na ok 20-30 minut do zamrażarki lub na 40 minut do lodówki, ciasto rozwałkować wyciąć jajko a z pozostałej masy zrobić brzegi (najlepiej trochę wyższe ciasto trochę opadnie)
pieczemy ok 30 minut 1 80 stopniach, gdy ciasto się piecze rozpuszczamy w kąpieli wodnej czekoladę ze śmietanką odstawiamy do ostygnięcia i zgęstnienia, gdy ciasto ostygnie i polewa trochę zgęstnieje polewamy ją na wierzch ciasta i ozdabiamy według uznania.
Smacznego :)
Migdały i biała czekolada dają wspaniały smak. Znam go nie od dziś. Szkoda, że nie poznałam w mazurku. Kusisz, kusisz na tę Wielkanoc :) Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńWygląda obłędnie, wszyscy w okuł robią mazurki a ja nigdy nie jadłam ( chyba ), muszę koniecznie zrobić jak nie uda się w poniedziałek to zrobię po świętach :)
OdpowiedzUsuńWygląda pięknie :) wcale ten brak czekolady jej nie zaszkodził ;)
OdpowiedzUsuńUroczy mazurek ;D
OdpowiedzUsuńPodoba mi się ten mazurek :-)
OdpowiedzUsuń