/* contents of a small JavaScript file */ zdrowa vege kuchnia : Chrupiące nachosy w zdrowej wersji, wegańskie, bezglutenowe https://www.facebook.com/profile.php?id=100009670980362

wtorek, 8 marca 2016

Chrupiące nachosy w zdrowej wersji, wegańskie, bezglutenowe

Przepis ten znalazłam na stronie mojego ulubionego zagranicznego bloga my new roots zastanawiałam się jak będą smakować i powiem, wam że kiedy próbowałam surowego ciasta zastanawiałam się czy na pewno da się je jeść, natomiast po upieczeniu smakowały obłędnie, chrupiące lekko pikantne idealne do domowych dipów, ja zjadłam jako dodatek do obiadu. 
Idealne jako zdrowa przekąska i zamiennik niezdrowych sklepowych chipsów pełnych tłuszczy trans i innych szkodliwych dodatków, wystarczy połączyć składniki, rozwałkować ciasto między arkuszami papieru, powycinać trójkąty i piec 10-15 minut.


 Składniki : 
  • 2 szklanki mąki z ciecierzycy 
  • 1/4 szklanki oleju kokosowego bezzapachowego (lub innego roślinnego ewentualnie masło klarowane)
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżeczka soli 
  • 6 łyżek wody'
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Przygotowanie :
Składniki umieszczamy w misce i zagniatamy ciasto gdy nie chce się zagnieść dodajemy jeszcze wody, ciasto dzielimy  na pół i wałkujemy między dwoma arkuszami papieru (żeby cisto nie kleiło się do wałka) im cieńsze tym bardziej chrupiące będą nachosy, wycinamy trójkąty (najlepiej nożem do pizzy) i pieczemy w temperaturze 175 stopni ok 10-15 minut, aż zrobią się lekko złote na brzegu i twarde :) Smacznego :) 


6 komentarzy:

  1. Super! Ja jakąś wieląanką nachosów nie jestem, ale to pewnie dlatego, że właśnie nie kojarzą mi się z czymś zdrowym. Rzadko po nie sięgałam. Ale akurat takie nachosy bym zjadła bez dwóch zdań. Lubię takie zdrowe wersje znanych klasyków, niekoniecznie postrzeganych jako zdrowe w wersji klasycznej. Wypróbuję przepis kiedyś :) Pozdrowionka serdeczne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. A można zapytać czego 1/4? Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Najmocniej przepraszam :) chodziło o 1/4 szklanki już poprawiam :)

      Usuń
  3. Kolejny fajny pomysł na wykorzystanie mąki z ciecierzycy, która czeka u mnie na swoją kolej ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Domowe nachosy chętnie bym zjadła. Kupnych nie jadam. Jakoś mnie nie przekonują. Fajny pomysł. Jeśli jeść, to tylko takie domowe :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetny przepis Agnieszko, z chęcią bym takie sobie pochrupała :-)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...