Idealne jako zdrowa przekąska i zamiennik niezdrowych sklepowych chipsów pełnych tłuszczy trans i innych szkodliwych dodatków, wystarczy połączyć składniki, rozwałkować ciasto między arkuszami papieru, powycinać trójkąty i piec 10-15 minut.
- 2 szklanki mąki z ciecierzycy
- 1/4 szklanki oleju kokosowego bezzapachowego (lub innego roślinnego ewentualnie masło klarowane)
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1 łyżeczka soli
- 6 łyżek wody'
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki umieszczamy w misce i zagniatamy ciasto gdy nie chce się zagnieść dodajemy jeszcze wody, ciasto dzielimy na pół i wałkujemy między dwoma arkuszami papieru (żeby cisto nie kleiło się do wałka) im cieńsze tym bardziej chrupiące będą nachosy, wycinamy trójkąty (najlepiej nożem do pizzy) i pieczemy w temperaturze 175 stopni ok 10-15 minut, aż zrobią się lekko złote na brzegu i twarde :) Smacznego :)
Super! Ja jakąś wieląanką nachosów nie jestem, ale to pewnie dlatego, że właśnie nie kojarzą mi się z czymś zdrowym. Rzadko po nie sięgałam. Ale akurat takie nachosy bym zjadła bez dwóch zdań. Lubię takie zdrowe wersje znanych klasyków, niekoniecznie postrzeganych jako zdrowe w wersji klasycznej. Wypróbuję przepis kiedyś :) Pozdrowionka serdeczne :)
OdpowiedzUsuńA można zapytać czego 1/4? Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńNajmocniej przepraszam :) chodziło o 1/4 szklanki już poprawiam :)
UsuńKolejny fajny pomysł na wykorzystanie mąki z ciecierzycy, która czeka u mnie na swoją kolej ;)
OdpowiedzUsuńDomowe nachosy chętnie bym zjadła. Kupnych nie jadam. Jakoś mnie nie przekonują. Fajny pomysł. Jeśli jeść, to tylko takie domowe :)
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis Agnieszko, z chęcią bym takie sobie pochrupała :-)
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńCzy make z ciecierzycy mozna zastapic inna? :)
OdpowiedzUsuń