Skład mieszanki : otręby owsiane, płatki owsiane pełnoziarniste, pestki słonecznika, pestki dyni, siemię lniane, ziarna orkiszu, ziarna sezamu, czarnuszka.
Na opakowaniu jest napisane, żeby do ziaren dodać 5 jajek i 150ml maślanki, nie przekonał mnie jednak ten pomysł, ponieważ wydawało mi się zbyt dużo jajek ale stosując taką wersję chleb się nie kruszy więc jak kto woli ja swój przepis przedstawiam poniżej :)
Jeśli chodzi o smak chlebku to jest niesamowity, bardzo fajny jest dodatek czarnuszki, która dodaje chlebkowi aromatu, ja jeszcze dodałam odrobinę miodu i wyszedł cudny, wystarczy zjeść dwie kromki, żeby czuć się sytym przez wiele godzin, oprócz smaku warto wspomnieć o walorach zdrowotnych takiego chleba, mnóstwo błonnika, ogromna ilość witamin i minerałów w jednej kromce, jeśli macie w weekend czas wysypcie mieszankę do miski dodajcie pozostałe składniki, włóżcie chleb do piekarnika, a po chwili w domu będzie unosił się wspaniały aromat chleba i jaka radość wyciągnąć taki własny bochen chleba :)
Składniki :
Przepis I
- opakowanie mieszanki do wypieku chleba bez mąki melvit
- 3 łyżki nasion chia
- 3 łyżki siemienia lninaneg
- 2 łyżki miodu
- 400 ml wody
- 1/4 szklanki oleju rzepakowego
- 1 łyżeczka soli
- ewentualnie można dodać 1-2 jajka jeśli nie chcemy, żeby chleb się kruszył
- opakowanie mieszanki do wypieku chleba melvit
- 5 jajek
- 150 ml maślanki
- pół łyżeczki soli
Przepis I : mieszankę przesypać do miski dodać nasiona chia i siemię lniane, w garnuszku nalać wodę wymieszać z miodem i podgrzewać do rozpuszczenia miodu, następnie wodę z miodem oraz olej dodajemy do suchych składników i odstawiamy na ok 1-2 h do wchłonięcia wody i napęcznienia, następnie masę przenosimy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok 50-60 minut w temperaturze 180 stopni, chleb kroimy jak wystygnie albo najlepiej na drugi dzień, bo może się kruszyć.
Przepis II : wymieszać jajka i maślankę, dodać sól do smaku i połączyć z mieszanką. Całość przełożyć do foremki keksówki wyłożonej papierem i piec 1 h w temperaturze 180 stopni, po upieczeniu odstawić do wystygnięcia.
Super. Nie jadłam jeszcze nigdy chyba chleba bez mąki. Jednak wszelkie zdrowe nasiona i pestki kocham. Już czuję ten smak - bardzo chciałabym go spróbować na przykład dziś do śniadanka. Do jajecznicy też by pasował chyba :) Pozdrowionka i miłego dnia :)
OdpowiedzUsuńPiekłam kiedyś podobny, ale z takiego zestawu z foremką, był pyszny. Chyba znowu muszę kupić mieszankę :)
OdpowiedzUsuńMoja teściowa podobny robi, tylko do przepisu dodaje jeszcze ziemniaki. Sam chlebek pyszny, musi być bardzo treściwy :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam :) Mój ulubiony, często kupuje i robię sama.
OdpowiedzUsuńChętnie zjadłabym kromkę takiego cuda! Muszę poszukać takiej mieszanki w najbliższym sklepie :)
OdpowiedzUsuń