Wracając do dzisiejszego przepisu, chciałabym wam polecić pewne słodycze, które zaskoczyły mnie swoim składem, wiem co myślicie gotowe słodycze i zdrowe ? No to zobaczcie skład nie uwierzycie
Gryczanki czekoladowe firmy RAW & HAPPY :
SKŁAD: kiełkowana polska kasza gryczana, daktyle, rodzynki, kiełkowany słonecznik, kiełkowana kasza jaglana, surowa masa kakaowa (surowe ziarno kakaowca, masło kakaowe, kakao w proszku zawartość kakao min.65%), wiórki kokosowe, kiełkowane siemię lnianę, kiełkowany amarantus i kiełkowana szałwia hiszpańska, *surowce BIO
Dodatkowo są
- BIO organic
- raw food
- gluten free
- vegan pareve
- activated food
- no refined sugar
Jeśli zastanawiacie się jak smakują te cuda to powiem wam, że jak zwykłe, prawdziwe słodycze, a ile są zdrowsze. Idealna jako przekąska do pracy lub do szkoły, idealne dla dzieci, a także do wypieków tak jak to dzisiaj zrobiłam przy okazji pieczenia torciku, gdzie gryczanki użyłam do ozdobienia wierzchu.
Składniki :
- 3 duże jajka
- 150 g cukru kokosowego
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 150 g zmielonych obranych migdałów
- ewentualne dodatki ( skórka z cytryny, najlepiej takiej bio lub wyszorowanej, ekstrakt z wanilii) wierzch można posypać cukrem pudrem lub zrobić polewę.
1. Jajka ubić z cukrem, skórką z cytryny (jeśli używamy) i cynamonem na gładką masę.
2. Dodać zmielone migdały i delikatnie wymieszać szpatułką lub mikserem na małych obrotach.
3. Wlać ciasto do tortownicy i piec 33 minut w temperaturze ok
150 stopni.
Smacznego :)
Przepis znalazłam na blogu kwestia smaku :)
Ekstra. Lubię słodkości bez mąki. Sama eksperymentuję z takimi ciastami. No i w dodatku migdały. Tęsknię za ich smakiem, bo dawno nie miałam z nimi styczności. A tort piękny i niezwykle apetyczny. Kusi! Pozdrowieńka! :)
OdpowiedzUsuńInteresujące! Ja lubię z mąką i bez mąki :-)
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuń