/* contents of a small JavaScript file */ zdrowa vege kuchnia : Domowe mleko roślinne https://www.facebook.com/profile.php?id=100009670980362

poniedziałek, 16 lutego 2015

Domowe mleko roślinne


mleko roślinee

Roślinny nabiał jest doskonałą alternatywą dla tych którzy nie chcą lub nie mogą pić mleka krowiego, dlatego dzisiaj chciałabym wam przedstawić przepis na mleko lniane, a także pokazać wam inne bardzo popularne zamienniki.

Napoje te w sklepach są zazwyczaj drogie dlatego warto je przygotować samemu w domu.




Mleko z siemienia lnianego

Składniki :

1/4 szklanki ziarenek siemienia lnianego

4 szklanki wody

8 daktyli

2 łyżeczki ekstraktu z wanilii

Do smaku można również dodać cynamon imbir lub inne ulubione przyprawy



Przygotowanie : Blendujemy siemię lniane z wodą przez około minutę, następnie przecedzamy przez gaze, drobne sitko lub przez pończochę (nieużywaną), którą można założyć na kielich blendera. Następnie dodajemy daktyle (mogą być wcześniej namoczone wtedy lepiej się zmiksują) i pozostałe składniki, blendujemy jeszcze raz również przez minutę, następnie jeszcze raz przecedzamy.

Mleko można zrobić ze zwykłego siemienia lnianego, ale najlepiej smakuje złoty, ponieważ ma o wiele delikatniejszy smak.

 

Inne mleczne zamienniki

 

 1.Mleko kokosowe

1 szklanka wiórek kokosowych + 4 szklanki wody  


mleko kokosowe

Bardzo smaczna i tania wersja mleka kokosowego, pamiętajcie, żeby wybierać wiórki kokosowe suszone na słońcu niesiarkowane 











2. Mleko owsiane

1 szklanka namoczonych przez noc płatków owsianych
+ 4 szklanki wody.


mleko owsiane
 
Owies jest najzdrowszym polskim zbożem zawiera aminokwasy, peptydy, sterole, witaminy z grupy B (w tym bardzo ważny dla kobiet w ciąży kwas foliowy), wit. E, wapń, miedź, sód, magnez lecytynę, wielonienasycone kwasy tłuszczowe w tym bardzo ważny dla naszego organizmu kwas linolowy.










 3. Mleko migdałowe


1 szklanka migdałów namoczonych przez noc (najlepiej obranych) + 4 szklanki wody 


mleko migdałowe


Migdały zawierają duże ilości wapnia, magnezu, cynku, potasu, manganu, selenu, żelaza, witaminy E, oraz nienasycone kwasy tłuszczowe.













4. Mleko sezamowe 


1 szklanka namoczonego przez noc sezamu + 4 szklanki wody


mleko sezamowe

 Sezam jest źródłem wapnia, magnezu, cynku i żelaza, a także białka. Nasionka te wzmacniają odporność, usprawnia pracę mózgu i poprawiają krążenie.












5. Mleko słonecznikowe 
 
1 szklanka słonecznika + 4 szklanki wody

mleko słonecznikowe
Słonecznik zawiera witaminy z grupy B i magnez więc doskonale wspomaga pracę układu nerwowego, zawiera również witaminę E, cynk, mangan, selen.


2 komentarze:

  1. Odmomentu jak sama zrobiłam mlekoowsiane już wiem że zakup gotowego będzie ostatecznością :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też tak miałam , biorąc pod uwagę , że sklepowe mleka są zazwyczaj drogie i zawierają wiele niepotrzebnych składników lepiej zrobić je samemu.

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...