Uwielbiam ptasie mleczko zrobione z mleka kokosowego, jest bardzo kremowe i przypomina bardziej kremowy pudding niż typową galaretkę, do tego kwaśna warstwa z soku porzeczkowego idealnie dopełnia całość. Taki deser bardzo efektownie wygląda a robi się go banalnie prosto wystarczy, wymieszać sok z agarem, wylać na foremki, następnie po paru minutach wylać warstwę mleczka kokosowego z agarem i po kilku minutach ponownie warstwę porzeczkową. Koniecznie wypróbujcie ten prosty i efektowny deser, można też go zrobić np w dużej foremce na babkę lub na kwadratowej blaszce i pokroić na kwadraty. Proste, zdrowe i efektowne deser idealny :)
Składniki :
2 szklanki soku z czarnej porzeczki hortex
500 ml mleczka kokosowego
opakowanie agaru
2-3 łyżki miodu
Przygotowanie : W garnuszku zagotować sok zestawić z gazu i dodać agar (zgodnie z przepisem na opakowaniu ok 2 łyżeczek) wymieszać, następnie rozlać połowę do wybranych przez nach foremek lub blaszki, odstawić do chłodnego miejsca i poczekać aż zastygną, następnie zagotować mleczko kokosowe zestawić z gazu wymieszać z miodem i dodać agar, wylać na warstwę porzeczkową, poczekać aż zastygnie i wylać na wierzch pozostałą część porzeczkową jeśli zastygła, wystarczy ją chwilę podgrzać. Odstawić do całkowitego stężenia.
Bardzo mi się podoba. Wspaniałości! Wyjątkowo pyszniuteńki przepis. Jak ja dawno nie jadła ptasiego mleczka... w żadnej odsłonie. Trzeba szybko to nadrobić! Ostatnio ograniczam cukier, więc ta propozycja tym bardziej do mnie przemawia. Pozdrowionka serdeczne :)
Wygląda cuudnie *-* zwłaszcza z dodatkiem soku z porzeczki!
OdpowiedzUsuńBardzo mi się podoba. Wspaniałości! Wyjątkowo pyszniuteńki przepis. Jak ja dawno nie jadła ptasiego mleczka... w żadnej odsłonie. Trzeba szybko to nadrobić! Ostatnio ograniczam cukier, więc ta propozycja tym bardziej do mnie przemawia. Pozdrowionka serdeczne :)
OdpowiedzUsuńAle super wyglądają
OdpowiedzUsuńoo spróbuje zrobić,pysznie wyglądają
OdpowiedzUsuńSkład idealny :) O ile zupełnie nie ciągnie mnie do tych sklepowych mleczek to takie jak Twoje chętnie zjadłabym :)
OdpowiedzUsuńWygląda wyśmienicie! Istne arcydzieło :-) Mam już ochodztę na samą myśl. Pozdrawiam i gratuluję
OdpowiedzUsuńDziękuję :) miło mi to 'słyszeć' cieszę się, że przepis przypadł do gustu :):)
Usuń