Składniki (ok 35-40 pierożków)
- 300g mąki orkiszowej (lub innej im bardziej pełnoziarnista mąka tym więcej wchłonie płynu)
- 4-5 g suchych aktywnych drożdży
- 50 ml oleju rzepakowego lub oliwy
- 200 ml maślanki (więcej lub mniej w zależności od mąki)
- szczypta soi
- łyżeczka cukru
- 1 płaska łyżeczka kurkumy
- 1 roztrzepane jajko do posmarowania
- pestki dyni, sezam do ozdób
- Farsz : 300g pieczarek i puszka czarnej fasoli
- czosnek granulowany GALEO
Mąkę przesiać przez sitko do dużej miski (pozostałe na sitku otręby dodać do przesianej mąki) dodać drożdże, sól, cukier, kurkumę, maślankę podgrzewamy z olejem do temperatury ok 40 stopni (tak żeby można zamoczyć palec i się nie oparzyć zbyt wysoka temperatura może zabić drożdże i ciasto nie urośnie) wlać do mąki wymieszać łyżką powinno powstać gładkie ciasto jeśli nie chwilę wyrabiać lub dodać maślanki lub oleju. Pozostawić do wyrośnięcia najlepiej w ciepłe miejsce około 40 minut, najlepiej koło kaloryfera lub przed otwartym piekarnikiem.W tym czasie przygotować farsz pieczarki pokroić podsmażyć doprawić i zblendować razem z fasolą (jeśli macie słaby blender można zmielić w maszynce do mięsa). Ciasto podzielić na trzy części, każdą rozwałkować bardzo cienko i wycinać koła lub kwadraty położyć około 1 łyżeczki farszu i sklejać tradycyjne pierogi lub trójkąty. Pieczemy w temperaturze ok. 180-190 stopni przez ok 10-15 minut lub do zarumienienia, (część pierogów jeszcze przed upieczeniem można zamrozić) Smacznego :)
Przepis bierze udział w konkursie Galeo :)
Doskonałe :) Z chęcią bym się na nie skusiła. Nigdy jeszcze pierożków w wersji pieczonej nie robiłam, choć jadłam już nieraz i mi smakowały :)
OdpowiedzUsuńPozdrowionka cieplutkie! :)
Wyglądają obłędnie i przepis na prawdę jest świetny :P
OdpowiedzUsuńKoniecznie spróbuję, sam wygląd zachęca
OdpowiedzUsuń