/* contents of a small JavaScript file */ zdrowa vege kuchnia : Włoskie gnocchi z ricottą i szpinakiem https://www.facebook.com/profile.php?id=100009670980362

niedziela, 19 lutego 2017

Włoskie gnocchi z ricottą i szpinakiem

Przepyszna włoska wersja kopytek, które zrobiłam z bardzo zdrową ricottą i  dodatkiem mąki amarantusowej, którą niedawno odkryłam i muszę przyznać, że sprawdza się bardzo dobrze jest idealna do naleśników, wypieków i wielu innych dań, a do tego jest bezglutenowa i zawiera bardzo dużo białka i innych cennych składników, koniecznie wypróbujcie ją jako zamiennik zwykłej mąki. 
Uwielbiam włoską kuchnię lubię wybierać typowe dania i modyfikować je na zdrowsze mniej kaloryczne ale równie smaczne. 


 Składniki : 
  • 250g ricotty
  • 1/2 szklanki mąki amarantusowej
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mrożonego szpinaku (ja użyłam hortex)
  • 3/4 szklanki startego żółtego sera
  • 1 jajko i 1 żółtko
Przygotowanie :
W misce wymieszać wszystkie składniki (zostawić trochę sera do posypania na wierzch) uformować kulę ciasta i w razie potrzeby dosypać mąki, odrywać małe kawałki, formować ruloniki i kroić z ukosa, widelcem spłaszczamy i robimy wgniecenie. Wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy w zależności od wielkości gnocchi od 3-5 minut, wyławiamy łyżką cedzakową posypujemy serem. Smacznego. 

Przepis bierze udział w konkursie hortex 

  Mój dzień z Hortex 


 

2 komentarze:

  1. Kocham takie włoskie kluseczki. :)
    https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo mi się podoba. Wspaniałości! Wyjątkowo do mnie przemawia! Zresztą w ogóle jestem zakochana we włoskiej kuchni. Pyszne danie. Pozdrowionka serdeczne :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...