Uwielbiam włoską kuchnię lubię wybierać typowe dania i modyfikować je na zdrowsze mniej kaloryczne ale równie smaczne.
- 250g ricotty
- 1/2 szklanki mąki amarantusowej
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki mrożonego szpinaku (ja użyłam hortex)
- 3/4 szklanki startego żółtego sera
- 1 jajko i 1 żółtko
W misce wymieszać wszystkie składniki (zostawić trochę sera do posypania na wierzch) uformować kulę ciasta i w razie potrzeby dosypać mąki, odrywać małe kawałki, formować ruloniki i kroić z ukosa, widelcem spłaszczamy i robimy wgniecenie. Wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy w zależności od wielkości gnocchi od 3-5 minut, wyławiamy łyżką cedzakową posypujemy serem. Smacznego.
Przepis bierze udział w konkursie hortex
Kocham takie włoskie kluseczki. :)
OdpowiedzUsuńhttps://jaglusia.wordpress.com/
Bardzo mi się podoba. Wspaniałości! Wyjątkowo do mnie przemawia! Zresztą w ogóle jestem zakochana we włoskiej kuchni. Pyszne danie. Pozdrowionka serdeczne :)
OdpowiedzUsuń