/* contents of a small JavaScript file */ zdrowa vege kuchnia : ostatnie przetwory : Najprostszy ketchup paprykowo-pomidorowy https://www.facebook.com/profile.php?id=100009670980362

czwartek, 22 września 2016

ostatnie przetwory : Najprostszy ketchup paprykowo-pomidorowy

Ten ketchup jest naprawdę genialny, musiałam zrobić 3 turę, ponieważ już zużyłam większość słoików, robiłam już różne przetwory i ketchupy ale ten przepis, który znalazłam na filozofii smaku naprawdę mnie zachwycił, smakuje wyśmienicie a do tego jest bardzo prosty w przygotowaniu, wystarczy upiec pomidory i paprykę (jeśli macie piekarnik, w którym można jednocześnie piec dwie blachy to ketchup zrobicie jeszcze szybciej) połączyć z resztą składników, zblendować na gładką masę w blenderze kielichowym lub ręcznym i ketchup ma od razu gęstą konsystencję, nie trzeba go redukować kilka godzin, później wystarczy dodać ocet winny i przyprawy, włożyć do słoików zawekować i gotowe :) to co robimy  ?


 Składniki : 
  • 2 małe cebule
  •  papryczka chili (według uznania ja dałam 3 ale nie były bardzo ostre)
  • 1 kg czerwonej papryki
  • 1 kg pomidorów lima
  • 2-3 łodygi selera naciowego
  • 2-3 płaskie łyżki octu winnego
  • opcjonalnie 1 płaska łyżeczka cukru
  • 1,5-2 płaskie łyżeczki soli
  • ulubione zioła i przyprawy (ja dodałam czerwoną czubrycę, oregano i wędzoną paprykę)
Przygotowanie : 
1. Pomidory (bez obierania) przekroić na pół i ułożyć na blaszce piec ok 30-40 minut, po upieczeniu można obrać skórki (jeśli wiecie, że wasz blender im nie podoła, ja swoich nie obierałam) wykładamy je do miski, żeby puściły sok, następnie pieczemy paprykę (można upiec jednocześnie pomidory i paprykę jeśli macie taki piekarnik) również ok 30-40 minut lub aż zrobią się brązowe plamy, po ostygnięciu obieramy papryki (nie musi być dokładnie ważne, żeby usunąć tylko te czarne części), na patelce podsmażamy np. na oliwie cebulę i selera, z pomidorów odciskamy sok wkładamy do blendera, dodajemy paprykę, seler z cebulą i blendujemy na gładką masę, przekładamy do garnka dodajemy ocet, cukier, sól i przyprawy do samku, gotujemy do pożądanej konsystencji, przekładamy do wyparzonych słoików i pasteryzujemy ok 10-20 minut w zależności od wielkości słoika.



 

9 komentarzy:

  1. Uwielbiam domowe przetwory, a ten ketchup w 100% do mnie przemawia :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Domowe przetwory są najlepsze. Przyznam szczerze, że jeszcze nie jadłam ketchupu w takiej wersji smakowej. Póki co znam tylko klasyczny - pomidorowy. Z chęcią bym spróbowała, tym bardziej, że to taki domowy. Wygląda pysznie! Pozdrowionka! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Taki ketchup musi być pyszny, choć to chyba raczej pasta pomidorowo-paprykowa. Ja robię co roku ajwar na bazie pieczonej papryki i też wychodzi niesamowity> Twój ketchup musi smakować podobnie. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. Mniam pysznie wygląda, też robię domowy ketchup :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. też jestem teraz na fali przetworowej i dwa dni temu zrobiłam sos pomidorowy na zimę. Pyszna propozycja, taki domowy ketchup to coś pysznego :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam domowe przetwory, mam nadzieję, że zdążę jeszcze w tym roku zrobić taki ketchup :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. No i już Ci Agnieszka zazdroszczę tych domowych przetworów na zimę! ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Z dodatkiem selera mogłoby mi smakować, tyle tylko, że zrobiłam już tyle słoiczków z pomidorami... :D

    OdpowiedzUsuń
  9. To musi być naprawdę genialne! Ja ostatnio uczę się gotować z aplikacją www.kcalmar.com . Polecam, jako inspirację:)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...