- 2 małe cebule
- papryczka chili (według uznania ja dałam 3 ale nie były bardzo ostre)
- 1 kg czerwonej papryki
- 1 kg pomidorów lima
- 2-3 łodygi selera naciowego
- 2-3 płaskie łyżki octu winnego
- opcjonalnie 1 płaska łyżeczka cukru
- 1,5-2 płaskie łyżeczki soli
- ulubione zioła i przyprawy (ja dodałam czerwoną czubrycę, oregano i wędzoną paprykę)
1. Pomidory (bez obierania) przekroić na pół i ułożyć na blaszce piec ok 30-40 minut, po upieczeniu można obrać skórki (jeśli wiecie, że wasz blender im nie podoła, ja swoich nie obierałam) wykładamy je do miski, żeby puściły sok, następnie pieczemy paprykę (można upiec jednocześnie pomidory i paprykę jeśli macie taki piekarnik) również ok 30-40 minut lub aż zrobią się brązowe plamy, po ostygnięciu obieramy papryki (nie musi być dokładnie ważne, żeby usunąć tylko te czarne części), na patelce podsmażamy np. na oliwie cebulę i selera, z pomidorów odciskamy sok wkładamy do blendera, dodajemy paprykę, seler z cebulą i blendujemy na gładką masę, przekładamy do garnka dodajemy ocet, cukier, sól i przyprawy do samku, gotujemy do pożądanej konsystencji, przekładamy do wyparzonych słoików i pasteryzujemy ok 10-20 minut w zależności od wielkości słoika.
Uwielbiam domowe przetwory, a ten ketchup w 100% do mnie przemawia :)
OdpowiedzUsuńDomowe przetwory są najlepsze. Przyznam szczerze, że jeszcze nie jadłam ketchupu w takiej wersji smakowej. Póki co znam tylko klasyczny - pomidorowy. Z chęcią bym spróbowała, tym bardziej, że to taki domowy. Wygląda pysznie! Pozdrowionka! :)
OdpowiedzUsuńTaki ketchup musi być pyszny, choć to chyba raczej pasta pomidorowo-paprykowa. Ja robię co roku ajwar na bazie pieczonej papryki i też wychodzi niesamowity> Twój ketchup musi smakować podobnie. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńMniam pysznie wygląda, też robię domowy ketchup :-)
OdpowiedzUsuńteż jestem teraz na fali przetworowej i dwa dni temu zrobiłam sos pomidorowy na zimę. Pyszna propozycja, taki domowy ketchup to coś pysznego :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam domowe przetwory, mam nadzieję, że zdążę jeszcze w tym roku zrobić taki ketchup :-)
OdpowiedzUsuńNo i już Ci Agnieszka zazdroszczę tych domowych przetworów na zimę! ;)
OdpowiedzUsuńZ dodatkiem selera mogłoby mi smakować, tyle tylko, że zrobiłam już tyle słoiczków z pomidorami... :D
OdpowiedzUsuńTo musi być naprawdę genialne! Ja ostatnio uczę się gotować z aplikacją www.kcalmar.com . Polecam, jako inspirację:)
OdpowiedzUsuń