/* contents of a small JavaScript file */ zdrowa vege kuchnia : Oryginalne włoskie tiramisu bez pieczenia najlepsze na świecie !! https://www.facebook.com/profile.php?id=100009670980362

piątek, 21 października 2016

Oryginalne włoskie tiramisu bez pieczenia najlepsze na świecie !!

W końcu wracam po dość długiej przerwie, miałam tak zabiegane tygodnie, że nie miałam na nic czasu ale już jestem, dzisiaj przepis na idealne włoskie tiramisu, którego autorem jest rodowita Włoszka, która dodatkowo jest szefem kuchni i serwuje to ciasto w swojej restauracji, niby prosty przepis ale warto wiedzieć czy np. to tiramisu różni się w jakiś sposób od waszego. To przepis idealny na cheating day czyli dzień, w którym odpuszczamy sobie dietę i pozwalamy sobie na najlepsze i najbardziej ulubione słodkości. To tiramisu jest po prostu obłędne ale dodatek jajek, sprawia, że ciasto daje na długo uczucie sytości i naprawdę nie mogłam zjeść więcej niż dwa kawałki więc może jednak to ciasto nie jest aż tak bardzo niezdrowe :) a zresztą co tam jesień, smętna pogoda, co będziemy sobie żałować :) Szybkie smaczne i banalnie proste to co robimy :) 



Składniki (na małą kwadratową blaszkę) :
  • 3 jajka (oddzielnie żółtka i białka)
  • 1/2 szklanki cukru (najlepiej takiego drobnego do wypieków)
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego lub ziarnka wanilii
  • 250 g serka mascarpone
  • 1 i 1/4 szklanki mocnego espresso (bardzo mocnego)
  • 2 łyżki lub więcej likieru kawowego np kahuli lub innego ulubionego
  • ok 1 paczki herbatników podłużnych 250 g (może wyjść 1,5 paczczki  jeśli używacie takich grubszych herbatników)
  • kawa lub kakao do posypania
Przygotowanie :
1. Ubijamy żółtka z cukrem przez około 12 minut do rozpuszczenia cukru lub jak bd gęste
2. Dodaj wanilię i mascarpone i chwilę ubijaj
3. W drugiej misce ubijamy białka na sztywną pianę, można dodać odrobinę soli, żeby lepiej się ubiły
4. Stopniowo i delikatnie dodajemy mieszaninę żółtek i mascarpone do białe delikatnie mieszamy.
5.Wymieszaj ostudzoną kawę z likierem, przełóż do płaskiego naczynia i namaczaj biszkopty.
6. Układamy biszkopty (zobacz filmik żeby zobaczyć jak je układać) na to krem znowu biszkopty i na wierzch krem, odstawiamy do lodówki na ok 3 h  lub najlepiej na całą noc
7. Posyp kawą lub kakao przed podaniem. Smacznego :)






 

A to mój nowy przyjaciel Toffik :):):) A poniżej macie filmik instruktażowy z bloga recipetineats, który wam udostępniam



 

4 komentarze:

  1. Robię niemalże identyczne. Faktycznie, jest wspaniałe :) Ale apetyczne. Pozdrowionka weekendowe :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Tiramisu uwielbiam i też go nie piekę - szkoda zachodu, zwłaszcza, że można przygotować szybką i równie smaczną wersję bez podpiekania. Podkradłabym Ci ten deser, bo wieki chyba już go nie jadłam :) A nowy przyjaciel cudny :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam, ale przyznam się szczerze, że nigdy nie robiłam sama. Może najwyższy czas i pora, to zmienić. Przepis nie wydaje się skomplikowany i skoro jest sprawdzony, to jestem na dobrej drodze.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...