/* contents of a small JavaScript file */ zdrowa vege kuchnia : Hiszpański torcik migdałowy bez mąki 4 składnikowy na szybko https://www.facebook.com/profile.php?id=100009670980362

czwartek, 24 marca 2016

Hiszpański torcik migdałowy bez mąki 4 składnikowy na szybko

Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami, a ja na nic nie mam czasu, pochłonięta sprzątaniem oraz sadzeniem roślin, postanowiłam  zrobić szybki deser w przerwie świątecznej gorączki, między robieniem zakwasu, sadzeniem rzeżuchy, podlewaniem młodego jęczmienia, myciem okien i porządkowaniem w szafkach. Jeśli chodzi o przepisy świąteczne na blogu to niestety pojawią się dopiero jutro, postanowiłam zrobić mazurek, babkę trójwarstwową na parzę i jajka z ciasta na patykach, dlatego zapraszam jutro i pojutrze na przepisy, które niestety pojawią się trochę późno. 
Wracając do dzisiejszego przepisu, chciałabym wam polecić pewne słodycze, które zaskoczyły mnie swoim składem, wiem co myślicie gotowe słodycze i zdrowe ? No to zobaczcie skład nie uwierzycie 

Gryczanki czekoladowe firmy RAW & HAPPY  :

SKŁAD: kiełkowana polska kasza gryczana, daktyle, rodzynki, kiełkowany słonecznik, kiełkowana kasza jaglana, surowa masa kakaowa (surowe ziarno kakaowca, masło kakaowe, kakao w proszku zawartość kakao min.65%), wiórki kokosowe, kiełkowane siemię lnianę, kiełkowany amarantus i kiełkowana szałwia hiszpańska, *surowce BIO 

Dodatkowo są 
  • BIO organic
  • raw food
  • gluten free
  • vegan pareve 
  • activated food
  • no refined sugar 
Produkcja nie przekracza 42 stopni dzięki temu zachowane są wszystkie składniki mineralne, enzymy i witaminy.
Jeśli zastanawiacie się jak smakują te cuda to powiem wam, że jak zwykłe, prawdziwe słodycze, a ile są zdrowsze. Idealna jako przekąska do pracy lub do szkoły, idealne dla dzieci, a także do wypieków tak jak to dzisiaj zrobiłam przy okazji pieczenia torciku, gdzie gryczanki użyłam do ozdobienia wierzchu. 





 Składniki : 
  • 3 duże jajka
  • 150 g cukru kokosowego 
  • 1/2 łyżeczki cynamonu 
  • 150 g zmielonych obranych migdałów
  • ewentualne dodatki ( skórka z cytryny, najlepiej takiej bio lub wyszorowanej, ekstrakt z wanilii) wierzch można posypać cukrem pudrem lub zrobić polewę.
Przygotowanie : składniki są na tortownice ok 23 centymetrów lub nawet mniejszą, ciasto wychodzi niskie.
1. Jajka ubić z cukrem, skórką z cytryny (jeśli używamy) i cynamonem na gładką masę. 
2. Dodać zmielone migdały i delikatnie wymieszać szpatułką lub mikserem na małych obrotach.
3. Wlać ciasto do tortownicy i piec 33 minut w temperaturze ok 
 150 stopni. 
Smacznego :)
Przepis znalazłam na blogu kwestia smaku :) 

 


3 komentarze:

  1. Ekstra. Lubię słodkości bez mąki. Sama eksperymentuję z takimi ciastami. No i w dodatku migdały. Tęsknię za ich smakiem, bo dawno nie miałam z nimi styczności. A tort piękny i niezwykle apetyczny. Kusi! Pozdrowieńka! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Interesujące! Ja lubię z mąką i bez mąki :-)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...