/* contents of a small JavaScript file */ zdrowa vege kuchnia : 3 składnikowe kokosanki bez jajek, wegańskie, bezglutenowe bez cukru i mąki https://www.facebook.com/profile.php?id=100009670980362

piątek, 26 lutego 2016

3 składnikowe kokosanki bez jajek, wegańskie, bezglutenowe bez cukru i mąki

Tak mnie ostatnimi czasy wzięło na kokosa, że kolejny post jest z jego udziałem, dzisiaj przepis, który wymyśliłam na poczekaniu, miałam ochotę na coś słodkiego, ale nie miałam za dużo składników w lodówce, zobaczyłam, że zostało jeszcze wiórków kokosowych więc postanowiłam zrobić z nich krem w blenderze, dodałam miodu, wody ulepiłam kule, podzieliłam je na kilka mniejszych i wstawiłam do piekarnika, po 5 minutach w domu unosił się cudowny aromat kokosa, muszę przyznać, że smakują świetnie biorąc pod uwagę ilość składników, a dodatkowo przydadzą się kwasy tłuszczowe z oleju kokosowego, które wzmacniają odporność i działają przeciwbakteryjnie i przeciwwirusowo, na sezon grypowy jak znalazł :) 





Składniki :
  • 3 szklanki wiórków kokosowych
  • 2 łyżki miodu (ja użyłam rzepakowego, żeby zachować kolor) w wersji wegańskiej syrop klonowy
  • 2 łyżki oleju kokosowego 
Przygotowanie : 
Żeby zrobić krem kokosowy umieszczamy wiórki kokosowe w blenderze i miksujemy aż powstanie kleista gładka masa (jeśli wasz mikser ma małą moc krem też wyjdzie, trzeba jedynie co jakiś czas wyłączać blender zdrapywać krem z brzegów i dalej miksować, powtarzając tę czynność 2-3 razy) następnie powstały krem łączymy z miodem i dodajemy odrobinę wody, żeby masa się połączyła, ewentualnie dodajemy stopiony olej kokosowy i wanilię, formujemy masę lepimy kulki i pieczemy je ok 5-8 minut w 180 stopniach jak zaczną się robić złote. Smacznego :)



Przepis bierze udział w konkursie durszlak 
Szeroki wybór innych superfoods możecie znaleźć www.sklepagnex.pl


  Superfood w Twojej kuchni

8 komentarzy:

  1. Ślicznie wyglądają :) Zbieram się do zrobienia kokosowych kuleczek już cały miesiąc, ale w ten weekend koniecznie zrobię

    OdpowiedzUsuń
  2. W sumie to taka forma pralinek, jak Raffaello, ale bardzo fajne ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Słodko i pysznie wyglądają ! Pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mmm.. ale pyszne musiały być te kuleczki! ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Przed moją blogową przerwą nie interesowałam się tak weganizmem, a i tak uwielbiałam Twoje przepisy. Teraz tym bardziej jestem nimi oczarowana. A już tymi kokosankami to bez reszty mnie kupiłaś, bo kokos to mój absolutny przysmak i ciągnę do niego jak miś do miodu.
    Pozdrowionka najserdeczniejsze od starej blogowej znajomej. Ciekawe czy mnie jeszcze pamiętasz w ogóle? Wróciłam do blogowania i do odwiedzania moich ukochanych kulinarnych blogów. Bardzo tęskniłam za mnóstwem pyszności i przepisami, które inspirują. Buziaki, Megly :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Nie wiem, jaki trzeba miec blender, zeby wiorki zmielic na krem... Moim np nie ma szans, wyszedl lekko klejacy proszek, a Kokosanki cale sie rozsypaly.

    OdpowiedzUsuń
  7. Łatwe i bardzo fajne. Lubię kokosowe słodkości :)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  8. z tego co wiem miód nie jest wegański

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...