Składniki :
Na spód :
- szklanka suszonych śliwek
- szklanka migdałów
- 1-2 łyżki kakao
- 1/2 szklanki wiórków kokosowych
- 1/4 łyżeczki soli
- opcjonalnie 1 łyżeczka naturalnego ekstraktu waniliowego
- 1-2 łyżeczki syropu klonowego lub miodu
- 1 puszka mleka lub śmietanki kokosowej
- 3-4 łyżki zmielonego ksylitolu lub cukru pudru
- 3 i 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej lub mąki z tapioki ewentualnie ryżowej
- 2-3 łyżki wody
1.
- rozpuszczona gorzka czekolada ok 100 g wymieszana z odrobiną mleka roślinnego lub zwykłego
- 1/2 szklanki kakao
- 1/4 szklanki oleju kokosowego
- 3 łyżki syropu klonowego lub miodu
1.Spód
Migdały i śliwki mielimy w blenderze, wrzucamy do miski dodajemy pozostałe składniki, mieszamy najlepiej dłońmi do uzyskania gładkiej masy, w razie potrzeby dodać trochę wody do sklejenia, masę wykładamy na blaszkę, ja użyłam kwadratowej (połowa tradycyjnej) jeśli jednak nie starczy wam masy na wyłożenie całej masy, to nic wyklejcie ją na tyle ile starczy. Blaszkę odstawiamy do lodóki
2. Masa kokosowa
Do garnka przekładamy mleko kokosowe razem z cukrem/ksylitolem i mieszamy, jak zacznie lekko się gotować dodajemy mąkę i mieszamy do uzyskania pożądanej gęstości w razie potrzeby dodajcie więcej mąki lub wody. Masę przelewamy na blaszkę z wyłożonym spodem, wkładamy do lodówki
3. Wierzch
Stapiamy czekoladę w kąpieli wodnej, lub topimy olej, mieszamy go z miodem lub syropem klonowym i kakaem, gotową masę wylewamy na masę kokosową, odstawimy do lodówki na ok 30 minut.
Wygląda super, jak bounty! I do tego jakie zdrowe. Koniecznie zapisuję :)
OdpowiedzUsuńBardzo fajne połączenie smaków :-)
OdpowiedzUsuńUwielbiam wszystko, co kokosowe. Ciasteczko wygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńŚwietnie wymyślone :)
OdpowiedzUsuńWygląda fantastycznie - tak kremowo i rozkosznie słodko :)
OdpowiedzUsuńw trakcie robienia, z racji tego, że z rozpędu zrobiłam źle ;) nasunęła mi się jedna uwaga :) przy sypaniu mąki do mleka dobrze jest rozpuścić mąkę w części zimnego mleka- jak przy robieniu budyniu, żeby nie było grudek! :)
OdpowiedzUsuńCudo! Godzina 21:52 i mi ślinka cieknie :( Co teraz?
OdpowiedzUsuńjakie wymiary blaszki ? :)
OdpowiedzUsuńkwadratowa 24x24 cm
UsuńJaka konsystencja masy powinna być?
OdpowiedzUsuńGęsta nawet kleista
UsuńWyszło pycha 😁
OdpowiedzUsuńDroga Pani, 'KAKAEM'...?
OdpowiedzUsuńW języku pisanym bezwyjątkowo należy używać formy KAKAO we wszystkich przypadkach obu liczb.
A ta puszka mleka kokosowego taka zwykła mała ?
OdpowiedzUsuńFit ciasto, do tego pyszne :))
OdpowiedzUsuń