Składniki :
- 2 i 1/2 szklanki mąki (ja użyłam pełnoziarnistej pszennej)
- 1/2 łyżeczka suchych drożdżych
- 1 łyżeczka soli
- 1 i 1/4 szklanka wody (letniej ale nie gorącej) lub więcej jeśli masa będzie zbyt gęsta
W dużej misce umieszczamy suche składniki i dolewamy, wodę, krótko mieszamy i odstawimy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na noc (najlepiej koło kaloryfera, przykryte folią )
Rano wylewamy masę na stół posypany mąką, i formujemy masę, następnie kroimy ją na pół i jeszcze raz na pół, formujemy bułki kładziemy na blaszkę wyłożoną papierem, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok 30 minut, następnie pieczemy ok 20-25 minut w temperaturze ok 200 stopni.
Tutaj mam dla was krótki film instruktażowy
Wyglądają na mega kruche :) Fajne!
OdpowiedzUsuńFajny i prosty przepis. A nie twardnieją szybko ? Bo ja zawsze się tego boję jak zabieram się za nowy przepis :)
OdpowiedzUsuńWłaśnie nie robią się twarde, ja jadłam na drugi dzień i nadal były pyszne, może nie aż tak, jak wtedy gdy są jeszcze cieplutkie wyjęte prosto z piekarnika, ale na pewno o wiele lepsze niż niektóre kupne :)
Usuńgenialne! i nie trzeba biec do piekarni :)
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis. Bomba :)
OdpowiedzUsuń