Składniki :
Na dolną warstwę
- 1 i 1/2 szklanki płatków owsianych
- 1/3 szklanki wiórków kokosowych
- 1/4 szklanki mąki migdałowej (zmielone migdały)
- ok. 1/2 szklanki masła orzechowego
- 1-2 łyżki miodu/syropu z agawy
- opcjonalnie ekstrakt waniliowy lub jedna laska wanilii
- 2-3 łyżeczki oleju kokosowego
- 1/2 szklanki daktyli
- 1-2 łyżki masła orzechowego
- szczypta soli
- 2-3 łyżki wody
- orzeszki ziemne do posypania
- Dolna warstwa : Wymieszać razem wszystkie składniki, jeśli masa się nie klei dolać łyżkę wody, więcej masła lub miodu, masą wykleić blaszkę (keksówkę) włożyć do lodówki i przycisnąć czymś ciężkim, odstawić na ok 1-2 h.
- Karmel : Daktyle namoczyć przez chwilę we wrzątku, następnie zblendować, dodać do nich, sól, masło i wodę, wymieszać, posmarować na wierzchu wcześniej przygotowanej masy posypać orzeszkami i solą.
Spróbujcie również innych batonów:)
Batony owsiano lniane przepis tutaj
Batony kokosowo owsiane klik tutaj
Batony owsiano kokosowo orzechowe z quinoa, przepis tutaj
Batony owsiane z chia i siemieniem lnianym, bez mąki i cukru, przepis tutaj
Szeroki wybór innych superfoods możecie znaleźć na stronie www.sklepagnex.pl
Mam ogromnego SMAKA na te batony!!! Mniam <3
OdpowiedzUsuńSerdecznie zapraszam do siebie ;-) make-life-green.blogspot.com
Ależ smakowicie wyglądają, zaopatruję się w składniki i do dzieła ;)
OdpowiedzUsuńFajny przepis, bardzo lubię taką alternatywę dla kupnych, niezdrowych słodyczy
OdpowiedzUsuńIdealny przepis na zdrową słodycz dla łasuchów :)
OdpowiedzUsuńPrzy takich fajnych batonikach nie trzeba czuć się winnym, że się je słodkie :))
Opis brzmi niesamowicie i zjadłabym teraz takiego batona! :)
OdpowiedzUsuńMniam :)
OdpowiedzUsuńŚwietny muszę wypróbować dla córeczek
OdpowiedzUsuńDomowy snickers !! Brzmi bosko :D I tak też wygląda - spisuję przepis :)
OdpowiedzUsuńtaka wersja jest świetna, muszę wypróbować!
OdpowiedzUsuńidealne <3
OdpowiedzUsuńMam dwa pytania praktyczne.
OdpowiedzUsuń1. Czy wytrzymają kilka godzin bez lodówki?
2. Po co jest mąka migdałowa? Da się ją zastąpić?
Jak wcześniej będą leżeć w lodówce i zrobią się w miarę twarde, to wytrzymają, mąka migdałowa jest tylko dla smaku, można ją bez problemu zastąpić dodając np więcej wiórków kokosowych :) Pozdrawiam :)
UsuńWyglądają przepysznie :D Zdecydowanie będę robiła, tylko czy to nie za słodkie na takie ciepłe dni?
OdpowiedzUsuńMożna zrobić na przykład bez karmelowego daktylu sam spód, wtedy będą mniej słodkie, a jeśli za gorąco na batoniki to dzisiaj na blogu pojawi się przepis na pyszne i zdrowe lody czekoladowe więc zapraszam :):) Pozdrawiam Agnieszka :)
UsuńMożna je zamrozić?
OdpowiedzUsuńtak, najlepiej najpierw zamrozić je na tacy a kiedy warstwa ,,karmelu'' zamarznie, batoniki można przełożyć do woreczka strunowego i w taki sposób przechowywać w zamrażarce nie dłużej niż kilka miesięcy.
UsuńWłaśnie choziło mi o to czy gotowe można ;) Dziękuję..
Usuń