/* contents of a small JavaScript file */ zdrowa vege kuchnia : Domowe, zdrowe batoniki karmelowe bez pieczenia !! wegańskie https://www.facebook.com/profile.php?id=100009670980362

czwartek, 18 lutego 2016

Domowe, zdrowe batoniki karmelowe bez pieczenia !! wegańskie

Uwielbiam batony owsiane, robiłam je już w wersji kokosowej i lnianej, a teraz postanowiłam zrobić pyszne batoniki z daktylowym solonym karmelem, orzeszkami i pysznym owsianym środkiem z dodatkiem masła orzechowego, miodu, wiórków kokosowych i wanilii czy to nie wspaniałe połączenie, jeśli nie zjecie od razu wszystkich na pewno nie zaszkodzą wam na figurę, a na pewno dostarczą mnóstwo błonnika, białka, witamin i minerałów, i zapewnią uczucie sytości na bardzo długo :) Idealny batonik po treningu :)




 Składniki : 
Na dolną warstwę
  • 1 i 1/2 szklanki płatków owsianych
  • 1/3 szklanki wiórków kokosowych
  • 1/4 szklanki mąki migdałowej (zmielone migdały)
  • ok. 1/2 szklanki masła orzechowego 
  • 1-2 łyżki miodu/syropu z agawy 
  • opcjonalnie ekstrakt waniliowy lub jedna laska wanilii
  • 2-3 łyżeczki oleju kokosowego
Na kamel daktylowy 
  • 1/2 szklanki daktyli
  • 1-2 łyżki masła orzechowego
  • szczypta soli
  • 2-3 łyżki wody 
  • orzeszki ziemne do posypania
Przygotowanie 
  1. Dolna warstwa : Wymieszać razem wszystkie składniki, jeśli masa się nie klei dolać łyżkę wody, więcej masła lub miodu, masą wykleić blaszkę (keksówkę) włożyć do lodówki i przycisnąć czymś ciężkim, odstawić na ok 1-2 h.
  2. Karmel : Daktyle namoczyć przez chwilę we wrzątku, następnie zblendować, dodać do nich, sól, masło i wodę, wymieszać, posmarować na wierzchu wcześniej przygotowanej masy posypać orzeszkami i solą. 

  Spróbujcie również innych batonów:)



 Batony owsiano lniane przepis tutaj 







Batony kokosowo owsiane klik tutaj 





Batony owsiano kokosowo orzechowe z quinoa, przepis tutaj 




 Batony owsiane z chia i siemieniem lnianym, bez mąki i cukru, przepis tutaj






Superfood w Twojej kuchni 

Szeroki wybór innych superfoods możecie znaleźć na stronie www.sklepagnex.pl 

17 komentarzy:

  1. Mam ogromnego SMAKA na te batony!!! Mniam <3

    Serdecznie zapraszam do siebie ;-) make-life-green.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Ależ smakowicie wyglądają, zaopatruję się w składniki i do dzieła ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Fajny przepis, bardzo lubię taką alternatywę dla kupnych, niezdrowych słodyczy

    OdpowiedzUsuń
  4. Idealny przepis na zdrową słodycz dla łasuchów :)
    Przy takich fajnych batonikach nie trzeba czuć się winnym, że się je słodkie :))

    OdpowiedzUsuń
  5. Opis brzmi niesamowicie i zjadłabym teraz takiego batona! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Świetny muszę wypróbować dla córeczek

    OdpowiedzUsuń
  7. Domowy snickers !! Brzmi bosko :D I tak też wygląda - spisuję przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  8. taka wersja jest świetna, muszę wypróbować!

    OdpowiedzUsuń
  9. Mam dwa pytania praktyczne.

    1. Czy wytrzymają kilka godzin bez lodówki?
    2. Po co jest mąka migdałowa? Da się ją zastąpić?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak wcześniej będą leżeć w lodówce i zrobią się w miarę twarde, to wytrzymają, mąka migdałowa jest tylko dla smaku, można ją bez problemu zastąpić dodając np więcej wiórków kokosowych :) Pozdrawiam :)

      Usuń
  10. Wyglądają przepysznie :D Zdecydowanie będę robiła, tylko czy to nie za słodkie na takie ciepłe dni?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można zrobić na przykład bez karmelowego daktylu sam spód, wtedy będą mniej słodkie, a jeśli za gorąco na batoniki to dzisiaj na blogu pojawi się przepis na pyszne i zdrowe lody czekoladowe więc zapraszam :):) Pozdrawiam Agnieszka :)

      Usuń
  11. Można je zamrozić?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak, najlepiej najpierw zamrozić je na tacy a kiedy warstwa ,,karmelu'' zamarznie, batoniki można przełożyć do woreczka strunowego i w taki sposób przechowywać w zamrażarce nie dłużej niż kilka miesięcy.

      Usuń
    2. Właśnie choziło mi o to czy gotowe można ;) Dziękuję..

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...