Składniki :
- 1 dynia (ok 1 kg)
- 2 szklanki wywaru warzywnego
- 2 cebule
- 3-4 ząbki czosnku
- 1 płaska łyżeczka curry
dodatki (opcjonalnie)
- pestki dyni, słonecznika
- tofu lub ser kozi
Przygotowanie :
Czosnek i cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na łyżce oleju/oliwy w garnku, następnie dodać obraną i pokrojoną w kostkę dynię (pozbawioną miąższu i pestek), zalać wywarem i gotować do miękkości, doprawić przyprawami wedle uznania (zależy od tego jaki mamy wywar), następnie zmiksować na krem, podawać z pestkami dyni i słonecznika (które możemy podpiec na suchej patelce przez kilka minut) oraz z tofu lub kozim serem. Smacznego:)
Bardzo apetycznie wygląda ta zupa. Już kilka razy robiłam zupę z dyni i mi nie smakowała. Ale Ty pokazujesz zupełnie inne podejście do tego tematu. Jak się zmobilizuję, to przepis spróbuję, bo składniki mi się spodobały. Ten czosnek i cebula mnie zachęciły. Może w końcu mi posmakuje zupa z dyni :)
OdpowiedzUsuńZrobiłam i polecam wszystkim :) Miałam nosa, że Twój przepis zasługuje na uwagę. Zupa z dyni w końcu mi posmakowała. Zrobiłam trochę inaczej, więc jeśli będziesz chciała zobaczyć moją zupkę, to niedługo przepis opublikuję. Twoja zupka jest bardziej wypasiona od mojej, ale moja też była pyszna :)
UsuńDziękuję i pozdrawiam :)
W takim razie bardzo się cieszę, że zupa smakowała no i z chęcią zobaczę twoją wersję tej zupy :):) Super naprawdę bardzo mi miło :)
UsuńWspaniale ją zrobiłaś. Zjadłabym z chęcią porcję :-)
OdpowiedzUsuńWspaniale ją zrobiłaś. Zjadłabym z chęcią porcję :-)
OdpowiedzUsuńTo prawda - dynia już jest w sprzedaży ! Uwielbiam ją, dlatego chętnie bym się połasiła na twoją zupkę :) A dzieło dzieciaków fantastyczne :)) zagłosowałam na to arcydzieło :))
OdpowiedzUsuń