Składniki :
- 2 szklanki mąki owsianej ( zmielonych płatków owsianych)
- szczypta soli
- 1 mały jogurt naturalny (180 g)
- 1/2 szklanki oleju ( ja użyłam rafinowanego rzepakowego)
- 1/3 szklanki ksylitolu (lub innego słodu )
- 2 jajka
- 1 szklanka cukinii ( startej na małych oczkach tarki)
- 1 szklanka malin
- sok z połówki cytryny
Przygotowanie :
W misce umieścić olej, jajka i cukier, i miksować przez chwilę, następnie dodać cukinie, jogurt, mąkę, sól, maliny i sok z cytryny, wymieszać wszystko łyżką, masę wylać na blaszkę keksówkę wyłożoną papierem do pieczenia i piec ok 45 minut w temperaturze 175 stopni, ciasto wyjąć z blaszki dopiero po ostygnięciu bo może się przykleić do papieru, ciasto po ostygnięciu jest wilgotne w środku.
Smacznego :)
-
Ale w przepisie brak wzmianki o cytrynie i malinach - tak w opisie składników , jak w przygotowaniu ciasta... ;-)
OdpowiedzUsuńDzięki za info :) tak czułam, że czegoś brakuje :) już dopisuję
OdpowiedzUsuńciacho pierwsza klasa :)
OdpowiedzUsuńTa cukinia schowała się wręcz w tym cieście *-*! Profesjonalna robota ;)! U mnie w piekarniku jaglane brownie, niedługo pojawi się na blogu, może rzucisz okiem? http://zdrowie-nie-fraszka.blogspot.com/
OdpowiedzUsuńWyszło smakowicie :) Idealny podwieczorek na leniwe popołudnie :)
OdpowiedzUsuńAleż to ciasto smakowicie wygląda :)
OdpowiedzUsuńCzy zamiast mąki z płatków owsianych można dać zwykłą mąkę?
OdpowiedzUsuńTak jak najbardziej, ze zwykłą mąką wyjdzie bardziej zwarte, ale równie smaczne :) Pozdrawiam Agnieszka :)
UsuńUpiekłam, jest pyszne, zjadłam kawałek i mam ochotę na więcej, no ale najpierw obiad :)
OdpowiedzUsuńSuper:) bardzo się cieszę, że ciasto wyszło i smakowało :)
Usuń