/* contents of a small JavaScript file */ zdrowa vege kuchnia : Muffiny kawowo orzechowe z ciecierzycy bez pieczenia, bezglutenowe, wegańskie https://www.facebook.com/profile.php?id=100009670980362

środa, 19 sierpnia 2015

Muffiny kawowo orzechowe z ciecierzycy bez pieczenia, bezglutenowe, wegańskie

Jeśli lubicie ciecierzycę to na pewno posmakują wam te muffiny, które są o wiele bardziej zdrową wersją tych tradycyjnych, po pierwsze nie trzeba ich piec, mają bardzo dużo białka z ciecierzycy i orzechów, zdrowe nienasycone kwasy tłuszczowe, dodatkowo zawierają miód, który niepoddawany obróbce termicznej zachowuje wszystkie swoje właściwości oraz bardzo zdrowy olej kokosowy, jeśli zastanawiacie się nad tym czy ciecierzyca równie dobrze smakuje na słodko to musicie koniecznie sprawdzić, jeśli natomiast nie lubicie albo unikacie kawy, można bez problemu ją pominąć albo zastąpić sproszkowaną zieloną herbatą matcha, można dodać kakao lub karob, w wersji wegańskiej oczywiście miód można zastąpić syropem z agawy lub innym słodem :) 
Zainspirowałam się tym przepisem 



Składniki : 
- 2 szklanki ugotowanej ciecierzycy 
- 2-3 łyżki oleju kokosowego
- 2-3 łyżki miodu lub syropu z agawy
- 1/4 szklanki orzechów laskowych + 2 łyżki do posypania na wierzch ( ja użyłam orzechów laskowych skworcu do kupienia tutaj )
- 1 łyżeczka kawy/kakao/karobu/zielonej herbaty 

Przygotowanie : 
Ciecierzycę zblendować na krem razem z orzechami, dodać olej, miód i kawę wymieszać na gładką masę, posypać orzechami i wyłożyć do silikonowych foremek na muffiny i włożyć na 1-2 h do zamrażarki. 













5 komentarzy:

  1. Fajny pomysł na wykorzystanie ciecierzycy na słodko :)

    OdpowiedzUsuń
  2. świetny pomysł, tylko obawiam się, czy po 2 godzinach w zamrażarce nie zrobiły się z tego lody?

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo fajny i nietypowy pomysł. Idealny na te upały :)

    OdpowiedzUsuń
  4. ciekawy przepis,chętnie wypróbuje

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...