Składniki :
- 1 średnia dynia (ok 1 kg)
- 4-5 jabłek
- 4-5 łyżek nasion chia
- 1-2 łyżki miodu (opcjonalnie)
Przygotowanie :
Dynię obrać, wydrążyć i pokroić w kostkę, umieścić w garnku i zalać wodą tak, żeby przykrywała całą dynię, gotować do miękkości (ok 15-20 minut w zależności od dyni) w tym czasie obrać i pokroić w kostkę jabłka, podpróżyć na suchej patelni, do miękkości, podlewając co jakiś czas wodą, gdy dynia się ugotuje, odlać wodę dodać jabłka, zblendować, następnie chwilę gotować i dodać nasiona chia, w zależności od rodzaju dyni oraz od tego jaką konsystencję musu chcemy uzyskać można dodać mniej lub więcej nasion chia, należy pamiętać, że gdy mus ostygnie jeszcze trochę zgęstnieje, jeśli mus wydaje nam się za mało słodki można dodać do niego miodu (najlepiej po ostygnięciu musu, wtedy miód nie straci swoich właściwości)
Jeśli jesteście zainteresowani nasionkami chia, to bardzo dobre możecie znaleźć tutaj :)
http://supple.pl/s/nasiona-chia
już widze takie kruche tartaletki wypełnione tym musem :)
OdpowiedzUsuńWygląda bajecznie :)
OdpowiedzUsuńMożna to przechowywać jak dżem całą zimę?
OdpowiedzUsuńNormalne dżemy można długo przechowywać ze względu na sporą ilość cukru, który chroni przed popsuciem, tutaj tego cukru nie ma więc nie wiem :/ wydaję mi się, że mogą się popsuć. Na zagranicznych blogach widziałam jak taki dyniowy mus bez cukru na zimę zamrażają więc pewnie nie da się go inaczej przechować:)
UsuńZ drugiej strony pasteryzowane soki stoja przez zime, nawet bez cukru.. probwala Pani z pasteryzacja?
UsuńNiestety nie próbowałam, mus zjadłam od razu, ale coś w tym jest można byłoby spróbować zapasteryzować chociaż jeden słoiczek i zobaczyć.
UsuńBatoniki owsiane z takim musem na wierzchu byłyby pyszną przekąską do pracy - mniam :}
OdpowiedzUsuń