/* contents of a small JavaScript file */ zdrowa vege kuchnia : Mus jabłkowo dyniowy z nasionami chia bez cukru https://www.facebook.com/profile.php?id=100009670980362

środa, 26 sierpnia 2015

Mus jabłkowo dyniowy z nasionami chia bez cukru

Dzisiaj przepis na pyszny mus jabłkowo dyniowy, który można zrobić w wersji bezcukrowej lub z dodatkiem niewielkiej ilości miodu lub syropu z agawy, mus ten może posłużyć nam jako pyszny zamiennik dżemu lub jako pyszna baza do ciasteczek lub muffin dyniowych (przepisy wkrótce na blogu) 




Składniki : 
- 1 średnia dynia (ok 1 kg)
- 4-5 jabłek 
- 4-5 łyżek nasion chia 
- 1-2 łyżki miodu (opcjonalnie)

Przygotowanie : 
Dynię obrać, wydrążyć i pokroić w kostkę, umieścić w garnku i zalać wodą tak, żeby przykrywała całą dynię, gotować do miękkości (ok 15-20 minut w zależności od dyni) w tym czasie obrać i pokroić w kostkę jabłka, podpróżyć na suchej patelni, do miękkości, podlewając co jakiś czas wodą, gdy dynia się ugotuje, odlać wodę dodać jabłka, zblendować, następnie chwilę gotować i dodać nasiona chia, w zależności od rodzaju dyni oraz od tego jaką konsystencję musu chcemy uzyskać można dodać mniej lub więcej nasion chia, należy pamiętać, że gdy mus ostygnie jeszcze trochę zgęstnieje, jeśli mus wydaje nam się za mało słodki można dodać do niego miodu (najlepiej po ostygnięciu musu, wtedy miód nie straci swoich właściwości) 

Jeśli jesteście zainteresowani nasionkami chia, to bardzo dobre możecie znaleźć tutaj :) 
http://supple.pl/s/nasiona-chia 









7 komentarzy:

  1. już widze takie kruche tartaletki wypełnione tym musem :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Można to przechowywać jak dżem całą zimę?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Normalne dżemy można długo przechowywać ze względu na sporą ilość cukru, który chroni przed popsuciem, tutaj tego cukru nie ma więc nie wiem :/ wydaję mi się, że mogą się popsuć. Na zagranicznych blogach widziałam jak taki dyniowy mus bez cukru na zimę zamrażają więc pewnie nie da się go inaczej przechować:)

      Usuń
    2. Z drugiej strony pasteryzowane soki stoja przez zime, nawet bez cukru.. probwala Pani z pasteryzacja?

      Usuń
    3. Niestety nie próbowałam, mus zjadłam od razu, ale coś w tym jest można byłoby spróbować zapasteryzować chociaż jeden słoiczek i zobaczyć.

      Usuń
  3. Batoniki owsiane z takim musem na wierzchu byłyby pyszną przekąską do pracy - mniam :}

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...