/* contents of a small JavaScript file */ zdrowa vege kuchnia : Wegańskie burgery z pieczarkami i fasolą https://www.facebook.com/profile.php?id=100009670980362

piątek, 4 listopada 2016

Wegańskie burgery z pieczarkami i fasolą

 Słyszeliście kiedyś o ß-glukanach to substancje występujące w niektórych roślinach (np. owsie) ale te najlepiej przyswajalne i najbardziej wartościowe znajdują się w grzybach najwięcej mają jej grzyby chińskie ale nie mogą się ich powstydzić również nasze poczciwe pieczarki, a po co nam konkretnie te dziwne związki ? Według doniesień naukowych mają one działanie immunomodulacyjne, wzmacniają naszą odporność i chronią przed różnymi chorobami takimi jak  sezonowe infekcje grypy i przeziębienia ale i również przed przewlekłymi chorobami krążenia i nowotworami. 

Do burgerów dokładamy jeszcze cebulę o działaniu silnie przeciwdrobnoustrojowym, możecie również wyczarować sos na bazie czosnku, żeby wzmocnić działanie antybiotyczne cebuli, do tego awokado i bogactwo wzmacniających odporność kwasów omega 9, nie wiem czy słowo niezdrowy fast food pasuje do tego burgera :):) 




Składniki : 
  • 4 duże okrągłe pełnoziarniste bułki
  • ulubione dodatki u mnie awokado, cebula, pomidor, rukola
na burgery : 
  • 400g pieczarek
  • 2 puszki fasoli ( może być również ugotowana)
  • 1 cebula
  • 1-2 duże ząbki czosnku
  • 3-4 łyżki otrębów
  • bułka tarta
  • sos sojowy
  • pieprz, sól
  • przyprawy do wyboru (u mnie papryka wędzona, czerwona czubryca, oregano i czosnek w proszku)
Przygotowanie : 
 Siekamy czosnek i cebulę, podsmażamy aż cebula się zeszkli, następnie dodajemy posiekane pieczarki i smażymy, aż puszczą wodę i zrobią się ciemne, doprawiamy do smaku w blenderze (lub w maszynce do mielenia mięsa) miksujemy fasolę i pieczarki z cebulą i czosnkiem, do masy dodajemy otręby i taką ilość bułki tartej, aż masa będzie zwarta, formujemy burgery wielkości nieco mniejszej niż bułki, pieczemy aż zrobią się lekko chrupkie na wierzchu ok 20-25 minut w zależności od wielkości, układamy razem z pozostałymi składnikami do buregrów, możemy podawać z sosem,  ketchupem lub musztardą bułki można lekko przypiec w piekarniku. Smacznego :)



 

4 komentarze:

  1. Wegańskie burgery miałam nie tak dawno okazję jeść w Krowarzywa w Krakowie. Były pyszne. Od tego czasu chcę je zrobić samodzielnie w domu. A tu proszę - przepis :) Pozdrowionka :) Miłego weekendu :)

    OdpowiedzUsuń
  2. O beta-glukanach słyszałam właśnie w kontekście obecności w owsie, ale o grzybach dobrze wiedzieć! :) bardzo fajne burgery :)

    OdpowiedzUsuń
  3. OOOO kurde!!Genialne! Ja gotuję z aplikacją kcalmar, tam mają zakładkę wegetariańskie! Bez tego ani rusz, ale te hamburgery muszę wypróbować!

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyglądają na bardzo sycące, w końcu mają w sobie fasolę. No i kolor mają zupełnie jak wołowe. Pycha :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...