Do burgerów dokładamy jeszcze cebulę o działaniu silnie przeciwdrobnoustrojowym, możecie również wyczarować sos na bazie czosnku, żeby wzmocnić działanie antybiotyczne cebuli, do tego awokado i bogactwo wzmacniających odporność kwasów omega 9, nie wiem czy słowo niezdrowy fast food pasuje do tego burgera :):)
Składniki :
- 4 duże okrągłe pełnoziarniste bułki
- ulubione dodatki u mnie awokado, cebula, pomidor, rukola
- 400g pieczarek
- 2 puszki fasoli ( może być również ugotowana)
- 1 cebula
- 1-2 duże ząbki czosnku
- 3-4 łyżki otrębów
- bułka tarta
- sos sojowy
- pieprz, sól
- przyprawy do wyboru (u mnie papryka wędzona, czerwona czubryca, oregano i czosnek w proszku)
Siekamy czosnek i cebulę, podsmażamy aż cebula się zeszkli, następnie dodajemy posiekane pieczarki i smażymy, aż puszczą wodę i zrobią się ciemne, doprawiamy do smaku w blenderze (lub w maszynce do mielenia mięsa) miksujemy fasolę i pieczarki z cebulą i czosnkiem, do masy dodajemy otręby i taką ilość bułki tartej, aż masa będzie zwarta, formujemy burgery wielkości nieco mniejszej niż bułki, pieczemy aż zrobią się lekko chrupkie na wierzchu ok 20-25 minut w zależności od wielkości, układamy razem z pozostałymi składnikami do buregrów, możemy podawać z sosem, ketchupem lub musztardą bułki można lekko przypiec w piekarniku. Smacznego :)
Wegańskie burgery miałam nie tak dawno okazję jeść w Krowarzywa w Krakowie. Były pyszne. Od tego czasu chcę je zrobić samodzielnie w domu. A tu proszę - przepis :) Pozdrowionka :) Miłego weekendu :)
OdpowiedzUsuńO beta-glukanach słyszałam właśnie w kontekście obecności w owsie, ale o grzybach dobrze wiedzieć! :) bardzo fajne burgery :)
OdpowiedzUsuńOOOO kurde!!Genialne! Ja gotuję z aplikacją kcalmar, tam mają zakładkę wegetariańskie! Bez tego ani rusz, ale te hamburgery muszę wypróbować!
OdpowiedzUsuńWyglądają na bardzo sycące, w końcu mają w sobie fasolę. No i kolor mają zupełnie jak wołowe. Pycha :)
OdpowiedzUsuń