Rotollo jest po prostu obłędne i posmakowało wszystkim, natomiast kluski w takim kolorze idealne na taką smutną i szarą porę roku, no i dla dzieciaków jak znalazł :)
1.Rotollo
Składniki :
- 100 g mąki
1 jajko500 g dyni1 duża cebula300 g mrożonego szpinaku100 g fety2 kartony pomidorów w zalewie ( ja użyłam swojego domowego sosu z pieczonych pomidorów)2 ząbki czosnku1 łyżka suszonego oreganosólpieprz30 g parmezanu lub innego sera żółtegooliwaPrzygotowanie :
- Dynię oczyścić z nasion, nie obierać.
- Ułożyć na blasze i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 st.C na ok. 40 minut.
- Gdy będzie już miękka, wyjąć z piekarnika, ostudzić, a następnie oddzielić miąższ i rozdrobnić go widelcem.
- Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
- Gdy dynia się piecze pokroić cebulę w kostkę i zeszklić na oliwie.
- Dodać szpinak, smażyć, aż się rozmrozi, a nadmiar wody odparuje.
- Doprawić solą i pieprzem.
- Pomidory przełożyć do miski razem z zalewą, zmiksować.
- Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i oregano.
- Zagotować duży garnek osolonej wody.
- Z mąki z odrobiną soli i jajka zagnieść ciasto. Jeśli jest za suche, można dodać nieco wody.
- Ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach ok. 30 x 45 cm.
- Wyłożyć szpinak, następnie dynię, posypać pokruszoną fetą i zrolować wzdłuż dłuższego boku. Wykładając nadzienie należy pamiętać o pozostawieniu wolnego paska ciasta o szer. ok. 4 cm, żeby farsz podczas zawijania nie wydostał się na zewnątrz.
- Roladę przełożyć na czystą kuchenną ścierkę i ciasno zawinąć i włożyć do wrzątku na 3-4 minuty.
- Następnie ostrożnie wyjąć pakunek z wody, gdy nieco przesztygnie, odwinąć i pokroić roladę na ok. 3 cm plastry.
- Na dno naczynia do zapiekania wlać sos pomidorowy, ułożyć plastry rolady, posypać parmezanem i , skropić oliwą i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 st. C na 30 minut.
Przepisy pochodzą z blogu lawendowy dom :)
Składniki :
300 g dyni
600 g ziemniaków
mąka ziemniaczana
sól
Przygotowanie :
- Dynię upiec w piekarniku aż będzie miękka. Ostudzić i zmiksować na puree.
- Ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie.
- Odcedzić, przecisnąć przez praskę lub utłuc tłuczkiem na gładkie, pozbawione grudek puree.
- Wymieszać dokładnie z masą dyniową i pozostawić do całkowitego wystygnięcia.
- Podzielić masę na cztery części. Jedną odłożyć i w puste miejsce wsypać tyle mąki ziemniaczanej, aż wypełni puste miejsce.
- Dodać odłożoną wcześniej cześć masy i zagnieść ciasto.
- Oprószyć stolnicę mąką ziemniaczaną, wyłożyć ciasto, podzielić na 4 porcje.
- Z każdej uformować wałek o grubości 2 cm i pokroić na kawałki. Formować kluski z dziurką w środku.
- W płaskim garnku zagotować wodę z solą i łyżką oleju.
- Kluski gotować partiami, minutę od wypłynięcia na powierzchnię.
- Wyjmować łyżką cedzakową na półmisek.
witamz dyni dżem jest dobry lub z cukini polecam przepisna blogu domogród
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczne dania :-) uwielbiam dynię pod każdą postacią :-)
OdpowiedzUsuńWszystko wspaniałe i o pięknym kolorku. Z racji jednak, że jestem maniaczką wszelakich kluchów (Zwłaszcza domowych) stawiam na pozycję numer dwa. Pozdrowionka weekendowe :)
OdpowiedzUsuńAle świetne, kolor piękny! Trochę słońca w ponure dni :)
OdpowiedzUsuńSmaczne przepisy :)
OdpowiedzUsuńpiękne kolory maja Twoje dania:)
OdpowiedzUsuńZachwyciły mnie te kluchy ! Jakie one urocze są. I piękne, kształtne i tak cudownie pomarańczowe :)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł na te kluski! Mi również brakowało pomysłów, co z dynią zrobić.. ;/
OdpowiedzUsuń