/* contents of a small JavaScript file */ zdrowa vege kuchnia : 2X dynia : dyniowe bezglutenowe kluski śląskie i przepyszne rotollo szpinakowe https://www.facebook.com/profile.php?id=100009670980362

sobota, 12 listopada 2016

2X dynia : dyniowe bezglutenowe kluski śląskie i przepyszne rotollo szpinakowe

Dostałam dwie ogromne dynie i powiem szczerze, że nie miałam pojęcia co z nimi zrobić, zrobiłam już zupę, włożyłam kilka słoiczków dyni w occie winnym i nie miałam pojęcia co można jeszcze zrobić z tego pomarańczowego stwora, w poszukiwaniu przepisów odkryłam, że dynie można zrobić na milion sposobów, znalazłam mnóstwo przepisów, a te dwa pochodzą ze wspaniałego blogu lawendowy dom , na który serdecznie zapraszam w poszukiwaniu innych inspiracji :)
Rotollo jest po prostu obłędne i posmakowało wszystkim, natomiast kluski w takim kolorze idealne na taką smutną i szarą porę roku, no i dla dzieciaków jak znalazł :)






1.Rotollo 


Składniki : 
  • 100 g mąki
    1 jajko
    500 g dyni
    1 duża cebula
    300 g mrożonego szpinaku
    100 g fety
    2 kartony pomidorów w zalewie ( ja użyłam swojego domowego sosu z pieczonych pomidorów)
    2 ząbki czosnku
    1 łyżka suszonego oregano
    sól
    pieprz
    30 g parmezanu lub innego sera żółtego
    oliwa 

    Przygotowanie : 

    1. Dynię oczyścić z nasion, nie obierać.
    2. Ułożyć na blasze i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 st.C na ok. 40 minut.
    3. Gdy będzie już miękka, wyjąć z piekarnika, ostudzić, a następnie oddzielić miąższ i rozdrobnić go widelcem.
    4. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
    5. Gdy dynia się piecze pokroić cebulę w kostkę i zeszklić na oliwie.
    6. Dodać szpinak, smażyć, aż się rozmrozi, a nadmiar wody odparuje.
    7. Doprawić solą i pieprzem.
    8. Pomidory przełożyć do miski razem z zalewą, zmiksować.
    9. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i oregano.
    10. Zagotować duży garnek osolonej wody.
    11. Z mąki z odrobiną soli i jajka zagnieść ciasto. Jeśli jest za suche, można dodać nieco wody.
    12. Ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach ok. 30 x 45 cm.
    13. Wyłożyć szpinak, następnie dynię, posypać pokruszoną fetą i zrolować wzdłuż dłuższego boku. Wykładając nadzienie należy pamiętać o pozostawieniu wolnego paska ciasta o szer. ok. 4 cm, żeby farsz podczas zawijania nie wydostał się na zewnątrz.
    14. Roladę przełożyć na czystą kuchenną ścierkę i ciasno zawinąć i włożyć do wrzątku na 3-4 minuty.
    15. Następnie ostrożnie wyjąć pakunek z wody, gdy nieco przesztygnie, odwinąć i pokroić roladę na ok. 3 cm plastry.
    16. Na dno naczynia do zapiekania wlać sos pomidorowy, ułożyć plastry rolady, posypać parmezanem i , skropić oliwą i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 st. C na 30 minut.

    Przepisy pochodzą z blogu lawendowy dom :)


     
 2. Dyniowe kluski śląskie 

Składniki : 
300 g dyni
600 g ziemniaków
mąka ziemniaczana
sól
Przygotowanie : 
  1. Dynię upiec w piekarniku aż będzie miękka. Ostudzić i zmiksować na puree.
  2. Ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie.
  3. Odcedzić, przecisnąć przez praskę lub utłuc tłuczkiem na gładkie, pozbawione grudek puree.
  4. Wymieszać dokładnie z masą dyniową i pozostawić do całkowitego wystygnięcia.
  5. Podzielić masę na cztery części. Jedną odłożyć i w puste miejsce wsypać tyle mąki ziemniaczanej, aż wypełni puste miejsce.
  6. Dodać odłożoną wcześniej cześć masy i zagnieść ciasto.
  7. Oprószyć stolnicę mąką ziemniaczaną, wyłożyć ciasto, podzielić na 4 porcje.
  8. Z każdej uformować wałek o grubości 2 cm i pokroić na kawałki. Formować kluski z dziurką w środku.
  9. W płaskim garnku zagotować wodę z solą i łyżką oleju.
  10. Kluski gotować partiami, minutę od wypłynięcia na powierzchnię.
  11. Wyjmować łyżką cedzakową na półmisek.





8 komentarzy:

  1. witamz dyni dżem jest dobry lub z cukini polecam przepisna blogu domogród

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo apetyczne dania :-) uwielbiam dynię pod każdą postacią :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wszystko wspaniałe i o pięknym kolorku. Z racji jednak, że jestem maniaczką wszelakich kluchów (Zwłaszcza domowych) stawiam na pozycję numer dwa. Pozdrowionka weekendowe :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale świetne, kolor piękny! Trochę słońca w ponure dni :)

    OdpowiedzUsuń
  5. piękne kolory maja Twoje dania:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Zachwyciły mnie te kluchy ! Jakie one urocze są. I piękne, kształtne i tak cudownie pomarańczowe :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Świetny pomysł na te kluski! Mi również brakowało pomysłów, co z dynią zrobić.. ;/

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...