/* contents of a small JavaScript file */ zdrowa vege kuchnia : Masełko dyniowe i chlebki laskowo-owsiane https://www.facebook.com/profile.php?id=100009670980362

niedziela, 20 listopada 2016

Masełko dyniowe i chlebki laskowo-owsiane

Ostatnio udało mi się zakupić książkę jednej z moich ulubionych blogerek zagranicznych, my new roots, która swoimi wspaniałymi i bardzo oryginalnymi przepisami swego czasu zainspirowała mnie do założenia bloga i do całkowitej zmiany dawnych nawyków.
Książka zawiera mnóstwo wspaniałych przepisów kilkoma na pewno się z wami podzielę a oto pierwszy obłędnie kremowe masełko klonowo dyniowe i chlebki laskowe, które smakują jakby miały w sobie nutellę. Jak zawsze kupiłam na rynku orzechy laskowe w łupinach udało mi się natrafić na niezłą promocję, dlatego kupiłam 1kg :) orzechy, wykorzystałam również do produkcji laskowego mleka i obłędnego mleka nutella niedługo podzielę się z wami przepisem :) 




 Składniki : 
Na masełko dyniowe : 
  • 1/2 średniej dyni ok 250 g
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego
  • przyprawy korzenne (ja użyłam głównie cynamon)
  • 1/8 łyżeczki soli morksiej
  •  1 łyżeczka świeżo wyciśniętego soku z cytryny
  • 1/4 kubka syropu klonowego (można zamienić na miód)
Przygotowanie : 
1. Rozgrzać piekarnik na 200 stopnii
2. Przetnij dynię na pół nasmaruj olejem i piec do miękkości ok 30-45 minut 
3. Wyjmij dynię pozwól jej wystygnąć, oddziel miąższ i przełóż do blendera/malaksera, dodaj resztę składników i zmiksuj na gładką masę, przechowuj w słoiczku ok 2 tygodni. 

Składniki na chlebki laskowe : 
  • 1 kubek orzechów laskowych ok 140 g
  • 2 i 1/4 szklanki płatków owsianych
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 2 łyżki syropu jęczmiennego/miodu/syropy z agawy
Przygotowanie : 
1. Rozgrzej piekarnik do 150 stopni
2. Wysyp orzechy na blaszkę wyłożoną papierem i piecz aż będą ładnie pachnieć najlepiej to sprawdzić patrząc jaki mają w środku kolor, powinny być złote ale nie brązowe.
3. W malakserze, blenderze lub młynku zmiel na mąkę orzechy i płatki owsiane
4. Do miski przesyp zmielone orzechy, płatki owsiane, sól i sodę.
5. Stop w garnczku olej i wybrany słód, dodaj do płatków i orzechów, dodaj 60 ml wody i wymieszaj (użyj dłoni, jeśli trzeba) Ciasto powinno być wilgotne i zwarte, dodaj więcej wody, jeśli to konieczne. Przykrej misę i odstaw na 10-15 minut w temperaturze pokojowej.
6. Rozgrzej piekarnik do 190 stopni 
7. Podziel ciasto, jedną połowę włóż między dwa arkusze pergaminu do pieczenia i rozwałkuj na cienki prostokąt. Zdejmij górny arkusz papieru i pokrój ciasto na małe prostokąty, nie zdejmując z papieru przełóż na blaszkę.
8. Piecz 8-12 minut, aż masa będzie złota i zrobi się chrupka na brzegach, wyjmij z piekarnika i odstaw do wystygnięcia.
9. To samo zrób z drugą częścią ciasta. Połam schłodzone kawałki i przechowuj w szczelnym pojemniku w temp. pokojowej nie dłużej niż dwa tygodnie, podawaj z masełkiem dyniowym. 





4 komentarze:

  1. Pychotka! <3https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Kolor tego masełka jest po prostu fenomenalny! Idealnie pasuje do chlebków laskowych pod każdym względem. Aż czuję się skuszona, aby takie zrobić. Pozdrawiam poniedziałkowo :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Super! Masło i chlebki wyglądają mega apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Masełko ma super kolor, a te chlebki muszą być pyszne! :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...