Książka zawiera mnóstwo wspaniałych przepisów kilkoma na pewno się z wami podzielę a oto pierwszy obłędnie kremowe masełko klonowo dyniowe i chlebki laskowe, które smakują jakby miały w sobie nutellę. Jak zawsze kupiłam na rynku orzechy laskowe w łupinach udało mi się natrafić na niezłą promocję, dlatego kupiłam 1kg :) orzechy, wykorzystałam również do produkcji laskowego mleka i obłędnego mleka nutella niedługo podzielę się z wami przepisem :)
Na masełko dyniowe :
- 1/2 średniej dyni ok 250 g
- 1 łyżeczka oleju kokosowego
- przyprawy korzenne (ja użyłam głównie cynamon)
- 1/8 łyżeczki soli morksiej
- 1 łyżeczka świeżo wyciśniętego soku z cytryny
- 1/4 kubka syropu klonowego (można zamienić na miód)
1. Rozgrzać piekarnik na 200 stopnii
2. Przetnij dynię na pół nasmaruj olejem i piec do miękkości ok 30-45 minut
3. Wyjmij dynię pozwól jej wystygnąć, oddziel miąższ i przełóż do blendera/malaksera, dodaj resztę składników i zmiksuj na gładką masę, przechowuj w słoiczku ok 2 tygodni.
Składniki na chlebki laskowe :
- 1 kubek orzechów laskowych ok 140 g
- 2 i 1/4 szklanki płatków owsianych
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 łyżki oleju kokosowego
- 2 łyżki syropu jęczmiennego/miodu/syropy z agawy
1. Rozgrzej piekarnik do 150 stopni
2. Wysyp orzechy na blaszkę wyłożoną papierem i piecz aż będą ładnie pachnieć najlepiej to sprawdzić patrząc jaki mają w środku kolor, powinny być złote ale nie brązowe.
3. W malakserze, blenderze lub młynku zmiel na mąkę orzechy i płatki owsiane
4. Do miski przesyp zmielone orzechy, płatki owsiane, sól i sodę.
5. Stop w garnczku olej i wybrany słód, dodaj do płatków i orzechów, dodaj 60 ml wody i wymieszaj (użyj dłoni, jeśli trzeba) Ciasto powinno być wilgotne i zwarte, dodaj więcej wody, jeśli to konieczne. Przykrej misę i odstaw na 10-15 minut w temperaturze pokojowej.
6. Rozgrzej piekarnik do 190 stopni
7. Podziel ciasto, jedną połowę włóż między dwa arkusze pergaminu do pieczenia i rozwałkuj na cienki prostokąt. Zdejmij górny arkusz papieru i pokrój ciasto na małe prostokąty, nie zdejmując z papieru przełóż na blaszkę.
8. Piecz 8-12 minut, aż masa będzie złota i zrobi się chrupka na brzegach, wyjmij z piekarnika i odstaw do wystygnięcia.
9. To samo zrób z drugą częścią ciasta. Połam schłodzone kawałki i przechowuj w szczelnym pojemniku w temp. pokojowej nie dłużej niż dwa tygodnie, podawaj z masełkiem dyniowym.
Pychotka! <3https://jaglusia.wordpress.com/
OdpowiedzUsuńKolor tego masełka jest po prostu fenomenalny! Idealnie pasuje do chlebków laskowych pod każdym względem. Aż czuję się skuszona, aby takie zrobić. Pozdrawiam poniedziałkowo :)
OdpowiedzUsuńSuper! Masło i chlebki wyglądają mega apetycznie :)
OdpowiedzUsuńMasełko ma super kolor, a te chlebki muszą być pyszne! :)
OdpowiedzUsuń