/* contents of a small JavaScript file */ zdrowa vege kuchnia : Czas na przetwory : Sos z pieczonych pomidorów z blendera, bez obierania ! https://www.facebook.com/profile.php?id=100009670980362

piątek, 12 sierpnia 2016

Czas na przetwory : Sos z pieczonych pomidorów z blendera, bez obierania !

Jeśli tylko na samą myśl o tym, żeby obierać kilka kilogramów pomidorów, a później mieszać je przez parę godzin w garnku pilnując, żeby się nie przypaliły, odechciewa się wam robienia domowych przetworów to mam nadzieję, że zmienicie zdanie. Kiedy spróbowałam tego sosu miałam wrażenie, że zamykam w tych słoikach lato i całą słodycz przepysznych pomidorów dojrzewających w słońcu, żadne zimowe importowane pomidory i gotowe przetwory nie zastąpią aromatu tych domowych. Przepis jest naprawdę łatwy wystarczy tylko pokroić pomidory na pół, posypać odrobiną soli i pieprzu dodać trochę świeżych ziół i wrzucić do piekarnika, następnie przerzucić do kielichowego blendera i przelać do słoików. Pieczenie wydobywa głębie smaku pomidorów i smakują one zupełnie inaczej, dlatego koniecznie musicie wypróbować ten przepis. 

Sekretem udanego sosu jest wybranie odpowiednich pomidorów ja kupiłam swoje u mojego ulubionego dziadka na targu, którego pamiętam  jeszcze z czasów dzieciństwa kiedy zawsze sprzedawał nam mleko wieczorne i dzienne ( jedno świeże do picia drugie na kwaśne mleko) dzisiaj po około 15 latach znowu spotkałam go na targu, miał przepiękne ekologiczne czerwone pomidory lima , swoją drogą zastanawiam się ile on może mieć lat skoro był przyjacielem mojego pradziadka i był już bardzo stary 15 lat temu :) 

Do czego można wykorzystać taki sos ? : 
1. Wystarczy dodać trochę jogurtu lub śmietanki, żeby otrzymać pyszną zupę pomidorową
2. Jako sos do pysznych wegańskich kotletów 
3. Jako idealny sos do pizzy i lasagne
4. Jako sos do  ravioli, polenty, gnocchi, idealny do gulaszu po prostu do wszystkiego :)


 Składniki : 
  • ok 2,5 kg pomidorów lima
  • kilka ząbków czosnku
  • oliwa do skropienia
  • świeże zioła (np. bazylia, rozmaryn)
  • sól, pieprz, czosnek w proszku, zioła prowansalskie
Przygotowanie : 

Pomidory, przekroić na pół, ułożyć na blaszce, skropić oliwą, posypać solą i pieprzem, dodać świeże zioła i czosnek, piec ok 2h w 120 stopniach, następnie pomidory przekładamy do blendera i miksujemy na głaski mus, próbujemy i doprawiamy, solą, pieprzem, czosnkiem, ziłami prowansalskimi, do blendera można też wrzucić dodatkowo świeżą bazylię, sos przelewamy do słoików i pasteryzujemy (najlepiej słoiki ułożyć w garnku wyścielonym ściereczką i gotować ok 15-20 minut). 


 

8 komentarzy:

  1. Nigdy takiego sosu jeszcze nie robiłam. Przyznam, że w moim domu nie robimy przetworów z sosem pomidorowym. Zwykle kleci się go na szybko, gdy akurat jest taka potrzeba. Fajny patent z pieczonymi pomidorami. Pozdrowionka serdeczne. Miłego weekendu :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja generalnie pomidorów nie obieram ze skórki - po pierwsze nie chce mi się w to bawić, po drugie, tak jest zdrowiej. Sos - super sprawa, jak masz dostęp do takich swoich pomidorów, to aż żal nie zawekować takiego sosiku na zimę ! Zwłaszcza, że pomidory przetworzone mają więcej wartości niż surowe. A dziadek dobrze się trzyma, bo je swojskie jedzonko, a nie jakąś tak chemię i pracuje w ogrodzie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Chyba taki zrobię! :) W zeszłym roku robiłam ketchup i pomarolę (polecam!) i byłam zachwycona, tylko roboty było dość dużo, bo obierania trochę jest... Ale tutaj bardzo fajna propozycja, chyba się skuszę :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetny przepis. Warto się tak pomęczyć. Tyle witamin❤❤❤❤

    OdpowiedzUsuń
  5. Mniam pyszności, uwielbiam wszystko co pomidorowe :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Zrobiłam i całkiem niezły wyszedł :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...