Składniki :
- Składniki na kruche ciasto (forma 20 cm) Jeśli macie większą i wyższą formę to koniecznie zwiększcie składniki, bo może zabraknąć na paski
- 150 g masła klarowanego
- 250 g mąki orkiszowej 1050
- szczypta soli
- 50 g cukru kokosowego
- 1 jajko
- 1 łyżka zimnej wody (opcjonalnie)
- 250-300g owoców, ja użyłam leśnych mrożonych
- 1-2 łyżki mąki ziemniaczanej
- kilka łyżek cukru kokosowego do smaku
Masło posiekać dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto, odłożyć je na 30 minut od lodówki lub do zamrażarki na ok 15 minut, następnie ciasto rozwałkowujemy bardzo cienko, na średnicę większą niż mamy formę do tarty, ciasto nawijamy na wałek i odwijamy na blaszkę, następnie owoce mieszamy z mąką i cukrem, wykładamy na ciasto, z pozostałego ciasta kroimy paski i układamy tworząc kratkę, jeśli chcecie zrobić taką przekładaną jak moja, poniżej filmik instruktażowy, tartę pieczemy około 40 minut w 180 stopniach, można posmarować wierzch jajkiem a w wolne kratki poukładać kawałki masła. Smacznego :):)
Tarta bardzo apetyczna. Do tej pory zawsze dodawałam do ciast owoce świeże. Takie mrożone zachowują się tak samo?
OdpowiedzUsuńJa moje owoce rano wyjęłam z zamrażarki i włożyłam do lodówki żeby trochę się rozmroziły, a później razem wymieszane z mąką i cukrem dały identyczny efekt jak świeże :)
UsuńWygląda zawodowo, jak z obrazka D
OdpowiedzUsuńPysznie! ;D
Dziękuję :)
Usuńprzy najbliższej okazji robie to! :)
OdpowiedzUsuńBardzo fajny przepis, nie znalam do tej pory cukru kokosowego, musze sie rozejrzec :-)
OdpowiedzUsuń