/* contents of a small JavaScript file */ zdrowa vege kuchnia : Zdrowa orkiszowa tarta w kratkę z owocami https://www.facebook.com/profile.php?id=100009670980362

niedziela, 24 kwietnia 2016

Zdrowa orkiszowa tarta w kratkę z owocami

Dzisiaj przepis na przepyszną tartę, która na pewno przeniesie was w ciepłe letnie dni, spędzane na balkonie lub w ogródku, możecie użyć mrożonych owoców leśnych tak jak ja lub wybrać inne ulubione owoce nawet jabłka do wyboru do koloru, tarta jest w 100% zrobiona z mąki orkiszowej, nie zawiera rafinowanego cukru, który został zastąpiony kokosowym, a mimo ta  nie straciła nic ze swojego smaku jest po porostu przepyszna :) 



Składniki : 

  • Składniki na kruche ciasto (forma 20 cm) Jeśli macie większą i wyższą formę to koniecznie zwiększcie składniki, bo może zabraknąć na paski
  • 150 g masła klarowanego
  • 250 g mąki orkiszowej 1050
  • szczypta soli
  • 50 g cukru kokosowego
  • 1  jajko
  • 1 łyżka zimnej wody (opcjonalnie)
oraz : 
  • 250-300g owoców, ja użyłam leśnych mrożonych 
  • 1-2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • kilka łyżek cukru kokosowego do smaku
Przygotowanie : 

Masło posiekać dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto, odłożyć je na 30 minut od lodówki lub do zamrażarki  na ok 15 minut, następnie ciasto rozwałkowujemy bardzo cienko, na średnicę większą niż mamy formę do tarty, ciasto nawijamy na wałek i odwijamy na blaszkę, następnie owoce mieszamy z mąką i cukrem, wykładamy na ciasto, z pozostałego ciasta kroimy paski i układamy tworząc kratkę, jeśli chcecie zrobić taką przekładaną jak moja, poniżej filmik instruktażowy, tartę pieczemy około 40 minut w 180 stopniach, można posmarować wierzch jajkiem a w wolne kratki poukładać kawałki masła. Smacznego :):)
 
 
 
 
 

6 komentarzy:

  1. Tarta bardzo apetyczna. Do tej pory zawsze dodawałam do ciast owoce świeże. Takie mrożone zachowują się tak samo?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja moje owoce rano wyjęłam z zamrażarki i włożyłam do lodówki żeby trochę się rozmroziły, a później razem wymieszane z mąką i cukrem dały identyczny efekt jak świeże :)

      Usuń
  2. Wygląda zawodowo, jak z obrazka D
    Pysznie! ;D

    OdpowiedzUsuń
  3. przy najbliższej okazji robie to! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo fajny przepis, nie znalam do tej pory cukru kokosowego, musze sie rozejrzec :-)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...